Warren Buffett har kallats världens bästa investerare. När han nu lämnar vd-posten i Berkshire Hathaway pekar många på hans citat och investeringsregler som förklaringar till hans framgång. Men är det den verkliga hemligheten?
Den verkliga hemligheten bakom Buffetts miljardimperium


Mest läst i kategorin
Allt började med ett sparkonto i Omaha.
Sex år gammal satte Buffetts pappa in 20 dollar i sonens namn. Nästan 70 år senare gick Buffett in på samma bank, öppnade sitt bankfack och plockade ut ett aktiecertifikat värt 11 miljarder dollar – pengar han skulle donera bort.
Han hade då skapat ett imperium med Berkshire Hathaway och levererat en årlig avkastning på 19,9 procent mellan 1965 och 2024. Det motsvarar över 5,5 miljoner procents total avkastning för den som varit med från början.
Vågade ändra sig
När Buffett fått frågan om vad som gjort honom framgångsrik har han ofta svarat att han bara varit “rationell”. Men det är svårare än det låter. De flesta har svårt att ändra åsikt när verkligheten förändras – Buffett kunde det.
Hans stora hemlighet var inte ett visst sätt att välja aktier eller några välkända citat. Det var viljan att ständigt tänka om. Att våga överge gamla sanningar, släppa stolthet och följa verkligheten, även när den pekade åt ett nytt håll.
Det var så han övergav sin läromästare, så han hittade Apple och så han valde att ge bort miljarder under sin livstid.
För de flesta är det svårt att ändra sig. Buffett gjorde det till sin styrka, skriver Fortune.
Lämnade läraren och hittade See’s Candies
Buffett var länge en trogen elev till finansgurun Benjamin Graham, som förespråkade att man bara skulle köpa extremt billiga aktier. Men så övertalade Charlie Munger Buffett att också se till företagets kvalitet, även om aktien inte var på “rea”.
Det blev början på en ny strategi. När han 1972 köpte See’s Candies för tre gånger bokfört värde – något Graham skulle ha avrått från – blev det en av Berkshires mest stabila investeringar.

Vägrade teknik – tills Apple dök upp
Buffett höll sig länge borta från teknikbolag.
Under dotcom-eran ansåg han att de inte gick att värdera. Men 2016 började han köpa Apple. Fem år senare kallade han Apple ”ett bättre bolag än något annat vi äger”.
Han tillade senare att Apple-chefen Tim Cook ”har tjänat mer pengar åt Berkshire än jag någonsin gjort”.
Även om bolaget började säljas av under 2024, var Apple fortfarande det största aktieinnehavet vid årets slut.
Läs även: Warren Buffett är mänsklig – köpte “fel” aktie. Dagens PS
Tänkte om kring välgörenheten
Även i sitt filantropiska arbete ändrade Buffett riktning.
Ursprungligen ville han vänta med donationerna tills efter sin död. Men 2006, vid 75 års ålder, bestämde han sig för att börja donera direkt – framför allt till Bill & Melinda Gates Foundation.
Han litade på deras arbete och menade att de var bättre rustade att använda pengarna klokt.
“Vad kan vara mer logiskt, i vad du vill få gjort, än att hitta någon som är bättre lämpad än du själv?”, sa han till Fortune.
Läs också: Ingen bojkott av USA-börsen – aktierna som flest köpte. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.