Nu blir alkemisternas dröm om att tillverka guld verklighet. Problemet? Det blir väldigt, väldigt lite.
Alkemistens dröm: Nu kan vi tillverka guld på riktigt


Mest läst i kategorin
Det är fullt möjligt att Isaac Newton, Tycho Brahe och August Strindberg nickar mot varandra i himlen och muttrar ”vad var det vi sade”.
Det handlar om guld och mer konkret om alkemisternas dröm om att förvandla andra metaller till guld.
Alkemi är den halvt vetenskapliga, halvt magi-inspirerade verksamhet som går ut på att förvandla andra metaller till guld, vilket inte bara skulle skapa nya rikedomar utan dessutom ett livselixir som skulle bota alla sjukdomar och förlänga livet.
Araber förde alkemin till Europa och här fick den stor spridning under medeltiden. Här gifte sig teorierna också med de antika grekiska tankarna om att alla ämnen endast är olika varianter av ett och samma urämne och därför borde man egentligen kunna göra vad som helst av vad som helst.
Trion ovan fanns med bland dem som senare hoppade på alkemin, av vetenskapliga eller magiska orsaker.
Bitcoin eller guld? Nu kan du satsa på båda samtidigt. Dagens PS
Bly blir till guld
Nu konstaterar Newsweek att alkemisternas dröm blir verklig när bly förvandlas till guld vid Large Hadron Collider, LHC.
Fysiker har registrerat hur bly förvandlas till guld genom kärnfysik i världens mest kraftfulla partikelaccelerator.
I århundraden har idén att förvandla just bly till guld verkat utom möjlighet att realisera. De två metallerna har en likartad densitet, men modern vetenskap har visat att de inte är kemiskt utbytbara.
Hittat guld på tomten? Då får du inte behålla det. Dagens PS
Senaste nytt
Återskapar ursprungligt tillstånd
I hjärtat av Alice, A Large Ion Collider Experiment, har man ändå lyckats. Alice-experimentet handlar om tungjonsfysik och undersöker materia i extrema energitätheter.
Under högenergikollisioner av blykärnor vid LHC kan forskare tillfälligt återskapa kvarg-gluonplasma, ett materialtillstånd som bara ska ha existerat miljondelar av en sekund efter Big Bang.
Guldet? Det bildas inte i dessa direkta krascher, men nästan. Det bildas i ett mer subtils scenario, när blykärnor nästan kolliderar frontalt men ändå missar varandra.
”Det är imponerande att se att våra detektorer kan hantera frontalkollisioner som producerar tusentals partiklar, samtidigt som de är känsliga för kollisioner där endast ett fåtal partiklar produceras åt gången, vilket möjliggör studier av elektromagnetiska “kärntransmutationsprocesser”, säger Alices talesperson Marco Van Leeuwen hos Newsweek.
Vid de här ”nästan-kollisionerna” skapar intensiva elektromagnetiska fält som omger de snabba rörliga blykärnorna korta pulser av fotoner.
När de fotonerna interagerar med kärnor orsaker de ett fenomen som kallas ”elektromagnetisk dissociation” där protoner och neutroner stöts från en kärna.
I sällsynta fall slås tre protoner ut ur en blykärna och lämnar efter sig guld i dess ställe.
Försvinner snabbt
Men säg den glädje som varar. Guldkärnorna håller inte särskilt länge. När de färdas i nästan ljusets hastighet krossas de och sönderfaller nästan omedelbart till mindre partiklar.
En klen tröst då att man i den andra körningen hos LHC producera 86 miljarder guldkärnor och i den tredje nästan fördubblade antalet.
Låter det mycket? Det är det inte.
Den totala massan av guld som skapades är biljoner gånger mindre än vad som skulle behövas för att exempelvis skapa en vigselring. Och med tanke på hur snabbt de försvinner skulle inte ”Din för evigt” vara någon lämplig inskription.
Amerikaner placerar i Schweiz och köper guld. Dagens PS
Guldet rusar – men kronan äter upp vinsten. Realtid
Det gungar på börsen – han investerar bara i guld och silver. E55

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Våra experter arbetar med allt från klimatfärdplaner till rapportering och rådgivning.