Svenskarnas mest populära rödvin innehåller tusen gånger mer av PFAS-ämnet TFA än vanligt dricksvatten, visar en ny europeisk undersökning.
Tusen gånger mer PFAS i rödvin


Mest läst i kategorin
Nätverket PAN Europe har undersökt och analyserat 49 röda och vita viner. I projektet har svenska Naturskyddsföreningen deltagit.
Det man undersökt är förekomsten av evighetskemikalierna PFAS. När dessa sprids i naturen ökar även halterna i våra livsmedel, dit trots allt vin räknas i sammanhanget.
Rapporten som nu släppts, heter ”Message from the bottle. The rapid rise of TFA contamination across the EU”.
Mycket vattenlösligt
TFA är en förkortning av trifluorättiksyra, en kortkedjad variant av PFAS. TFA bildas när andra PFAS-ämnen bryts ner, till exempel vissa bekämpningsmedel och köldmedier i kylskåp, luftkonditionering och värmepumpar.
TFA är mycket vattenlösligt, extremt svårnedbrytbart och sprider sig snabbt i miljön, från luft till regnvatten och grundvatten samt vidare till mat och dryck, skriver Naturskyddsföreningen. TFA är skadligt för vattenlevande organismer.
Inom EU finns inget gemensamt gränsvärde för TFA, men Nederländerna har infört ett riktvärde på 2 200 nanogram per liter för dricksvatten.
Senaste nytt
Inte bara rödvin
Vad PAN Europe nu visar i sin rapport är att viner från hela Europa innehåller extremt höga halter av TFA. Samtliga 49 viner i undersökningen innehöll höga halter av TFA och nivåerna har ökat extremt snabbt.
Druvorna har troligen förorenats av det vatten de vattnats med, men kan även ha fått TFA via bekämpningsmedel, menar man i rapporten som slår fast att problemet med TFA i grundvatten är utbrett över hela Europa.
Svenskarnas favorit bland rödvin en värsting
Svenskarnas absoluta vinfavorit på flaska är en värsting i sammanhanget, konstaterar man i den europeiska rapporten.
Franska Grand sud Merlot var det mest sålda rödvinet på flaska hos Systembolaget 2024.
Det innehåller 220 000 nanogram TFA per liter, vilket är tusen gånger mer än det svenska kranvatten Naturskyddsföreningen testade 2024.
I den undersökningen visade föreningen att nio av tio svenska hushåll har PFAS i sitt dricksvatten.
Äldre viner, definierat som före 1988, innehåller inte TFA över huvud taget. Det är från 2020 och framåt som en dramatisk ökning skett, enligt PAN Europe.
Senare viner innehåller mellan 21 000 och 320 000 nanogram TFA per liter enligt rapporten.
”Dricksvattnet ingen hälsofara”
Svenska Livsmedelsverket hänvisar till Efsa, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet.
”Efsas riskvärdering visar att exponeringen för PFAS inte innebär några akuta hälsorisker i de halter som vanligtvis förekommer i dricksvatten”, skriver Livsmedelsverket.
”Livsmedelsverket anser därför att det i normalfallet inte är nödvändigt att vidta omedelbara åtgärder, exempelvis nödvattenförsörjning, om gränsvärdet överskrids. Dricksvattnet kan användas utan inskränkning under den tid det tar att utreda och åtgärda problemet. Däremot kan det i enskilda fall finnas dricksvatten med ovanligt höga PFAS-nivåer”, skriver verket.
PFAS-larm: “Förbjud vatten på flaska”. Dagens PS
Banbrytande PFAS-metod för industrin stoppas av byråkrati. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.