Det svenska musikundret växer – både i pengar och på topplistor. Svenska låtskrivare stärker sitt globala grepp.
Svenska musikundret växer – så mycket tjänar låtskrivarna


Mest läst i kategorin
Sverige fortsätter vara en musikstormakt men i dag är det ofta kreatörerna bakom kulisserna som drar in de största pengarna.
Med rekordutbetalningar från Stim, miljardintäkter från Spotify och superstjärnor som Max Martin i spetsen har det svenska låtskrivarundret blivit en exportframgång i världsklass.
Från scen till studio
Sverige behåller sin plats i världstoppen, inte bara på listor utan i faktiska pengar. Under 2024 betalade Stim ut rekordhöga 2,9 miljarder kronor till svenska musikskapare. Över hälften av intäkterna kommer från utlandet, där svensk musik har ett starkt fäste.
“Man brukar prata om det svenska musikundret, men numera kan det kallas för det svenska låtskrivarundret”, säger Lina Heyman, tillförordnad vd på Stim till Dagens Juridik.
Bakom rekordsiffrorna finns också en ny verklighet där låtar spelas in på distans, mixas i skärgården och skickas till producenter i USA. Tekniken har förändrat villkoren och öppnat dörrar för fler.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Senaste nytt
Saxofon från skärgården

En av dem som anpassat sig är Wojtek Goral, välkänd bland branschfolk men okänd för de flesta. Han har spelat blås på globala hits med bland andra The Weeknd, Pink, Justin Timberlake och Elton John.
Under pandemin byggde han om familjens skärgårdsstuga till studio. Där spelade han in saxofonsolon och blåssektioner som landade på listettor världen över.
“Man turnerade inte, man kunde sitta och jobba i lugn och ro då”, berättar han.
Att arbeta på distans var inget nytt för Goral, som i många år haft samarbeten med internationella producenter. Nyckeln ligger i kommunikation och tillit.
“Vi facetimar, ringer och skickar filer. Det är väldigt kreativt – jag tror inte att kvaliteten blir sämre, inte alls”.
Samarbetet med Max Martin och Shellback har gjort honom till en eftertraktad studiomusiker. Men det var Stevie Wonder som satte tonen för karriären. Ett möte under en konsert i Göteborg 1992 blev ett avgörande ögonblick.
“Jag började faktiskt gråta, säger han om när Stevie spontant började spela “Isn’t She Lovely”.
Läs mer: Wojtek Goral – doldisen bakom världsartisterna. Dagens PS
Läs mer: Så skapades världshits på distans. Dagens PS
Danny tänjer på gränserna

Även Danny Saucedo är en av dem som valt att forma sitt eget musiklandskap. Förutom att vara artist är han en erfaren låtskrivare. Parallellt med karriären på scen driver han dessutom flera kreativa projekt vid sidan av musiken.
I en tidigare intervju med Dagens PS berättade han om varför han lanserade hudvårdsmärket EDO – en serie produkter riktade till män som inte känner sig hemma bland traditionella machoprodukter.
“Jag har blivit ifrågasatt för min läggning bara för att jag är en “mjuk man”.
För honom handlar allt om att skapa fritt.
“Jag skulle aldrig begränsa mig själv först hos mig själv. Det måste komma utifrån”.
Han beskriver också hur kreativiteten alltid är viktigare än affären:
“Pengar är kul. Men för mig som en kreativ människa så handlar det alltid om att ha en produkt som jag verkligen står för”.
Läs mer: Danny Saucedo: “Jante det dummaste som finns”. Dagens PS
“Folklighet är creddigt”

Jill Johnson, som stått på scen sedan hon var fjorton, är också en del av dagens svenska musikexport. I en tidigare intervju med Dagens PS berättade hon om arbetet med föreställningen Simply The Best, där hon blandade låtar från hela sin karriär – från Nashville-country till syntpop.
“Jag tycker att jag sitter på två stolar. Jag har en svensk singer-songwriterkarriär där jag står mycket för Nashville och den musikgenren som jag har älskat sedan jag var ung. Men sedan vill jag också så himla gärna vara den där underhållaren”.
Hon beskriver showen som ett känsloregister med utrymme för både skratt, gråt och nostalgi. Och hon är inte rädd för att stå för sin folklighet.
“Det är ju folkligheten som är creddig och cool. Det är ju där man på något sätt verkligen har lyckats”.
Hon lyfter också vikten av samarbete och att arbeta med människor som brinner för musiken – inte bara för rampljuset.
Läs mer: Jill Johnson: “Folklighet är creddigt”. Dagens PS
Spotifymiljarder ökar
Streaming har blivit en motor för inkomster, särskilt för de som skriver låtarna. Svenska artister och låtskrivare genererade 1,6 miljarder kronor i intäkter från Spotify under ett enda år (2022). Det motsvarar en ökning med 15 procent jämfört med året innan.
Sedan 2017 har antalet svenska rättighetsinnehavare som drar in över 5 miljoner kronor i årlig royalty tredubblats.
“Det är fler artister i dag än någonsin som genererar pengar på sin musik”, konstaterade Johan Seidefors, musikchef på Spotify Norden tidigare i Dagens PS.
Pandemin har enligt honom spelat en viktig roll. När konserter ställdes in, ökade lyssningen digitalt och den ökningen håller i sig.
“Det är en utveckling som inte avtar, utan det fortsätter att öka”, sa Seidefors.
Max Martin – urkraften bakom miljarderna

Men fortfarande finns en svensk låtskrivare som överglänser alla. Max Martin, eller Martin Sandberg, har under två decennier varit en av världens mest framgångsrika producenter. Han ligger bakom hits med Britney Spears, Katy Perry, Taylor Swift och Justin Timberlake och enligt Celebrity Net Worth har han byggt upp en förmögenhet på 400 miljoner dollar.
Hans svenska bolag rapporterar intäkter på 40–60 miljoner dollar per år, med vinster på upp till 30 miljoner.
Han har skrivit 23 Billboardettor, tangerat Beatles-producenten George Martin och format en hel generation svenska musikskapare.
Svenska musikundret fortsätter
Det svenska musikundret har bytt skepnad från scenljus till studiolampor. I dag är det kreatörerna bakom låtarna som driver exporten, bygger förmögenheter och formar morgondagens sound.
“Jobbar jag och fortsätter processen så kommer lösningarna. Det är bara att fortsätta spela”, säger Wojtek Goral.
“Jag har massor av plattor i huvudet jag vill göra. Och jag har aldrig tänkt “inte ska väl jag”, säger Danny Saucedo.
Läs även: Analys: Tim Cooks tuffaste år – Apple pressas från alla håll. Dagens PS
Läs även: “Sveriges Warren Buffett”: Därför fyndar han i utslagna fonder. Dagens PS

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.