Perfect Weekend dyker ner i Ryanairs mest lönsamma detalj: din väska – och vd:ns bonuskonto.
Det som ser ut som en oskyldig kabinväska kan i själva verket vara en kassako för Europas mest hänsynslösa affärsmodell.
Ryanairs gatepersonal får bonus för att sätta dit dig


Mest läst i kategorin

Allt fler passagerare fälls
Ryanairs vd Michael O’Leary är i högform. Flygbolaget har just presenterat ett rekordresultat, med en vinst på över 9 miljarder kronor under senaste kvartalet. Men det är inte bara stark påsktrafik och höjda biljettpriser som driver vinsten. Det är också din väska.
Eller snarare: att den inte passar i sizer-boxen vid gaten.
Och nu bekräftar O’Leary att bolaget inte bara tar ut böter – utan också betalar ut bonus till personal som lyckas fälla dig. “Vi är glada att belöna personalen med en del av intäkterna”, sa han i veckan till Independent Irish News.
Väskan som kontantko
Systemet är brutalt enkelt. Om en passagerare dyker upp med en väska som inte håller måttet – bokstavligen – riskerar hen att betala upp till 850 kronor. Gatepersonalen får samtidigt cirka 17 kronor i bonus.
En slags omvänd dricks. Ju fler du stoppar, desto mer får du själv.
Och ja, det finns ett tak: max 80 euro i månaden. Men det lär räcka till både kaffe och croissant – särskilt om man står vid gaten i Charleroi.
Läs även: Fredagskrönikan: Ett studiebesök i sekten Ryanair

Det nya folknöjet: se andra bli fällda
För den som har passerat Ryanairs gate vet man vad som väntar. Väskan ska ner i ställningen. Klarar du det inte? Då väntar ögonkontakt, ett stelt leende – och kortterminalen.
“Det är bara en liten minoritet som försöker tänja på reglerna”, säger O’Leary. “Men de stör hela systemet.”
Han fortsätter: “Det mest irriterande för våra passagerare är när någon dyker upp med en ryggsäck som kanske passar. Då blir det kaos. Så vi tar i.”
Läs även: Så blev Ryanair flygets IKEA

En brutal, men logisk affärsmodell
Ryanair har i flera år försökt förneka att en sådan bonus fanns. Men när vinsterna ökar och EU samtidigt ser över flygpassagerares rättigheter, kom sanningen fram.
Allt förklaras i sifferexercisen:
– Priserna steg i snitt med 21 procent senaste kvartalet
– Antalet passagerare ökade med 4 procent
– Vinsten mer än dubblerades
Och gatepersonalen? De fortsätter att stå där med måttstock och kortläsare. Alltid redo.
Detta är inte bara lönsamt för bolaget – det är extremt lönsamt för Michael O’Leary personligen. Han är redan den bäst betalde flyg-vd:n i Europa, kanske i världen. Med en årslön på över 13 miljoner kronor – plus bonusar och aktieprogram – är varje krona från en felpackad väska ett steg närmare ännu en rekordutdelning. O’Leary vet exakt hur man tjänar pengar på människors slarv och stress. Och han skäms inte för det.
Läs även: O’Leary nära miljardbonus – Ryanairs bonde skördar när aktien når nya höjder

Är du 0,1 procent?
“Över 99,9 procent av våra passagerare följer reglerna”, säger en talesperson. “Till resten säger vi: följ våra generösa bagageregler – eller betala vid gaten.”
Till hösten ska måtten för personliga väskor till och med öka något. Men tills dess fortsätter jakten. Och den som sätter dit dig? Har O’Learys fulla stöd – och 17 kronor extra i fickan.

Så undviker du en Ryanair-bot
- Kolla måtten: Max 40x20x25 cm om du inte betalat extra.
- Testa hemma: Pressa ner väskan i en Ikeakasse för att vara säker.
- Var inte för kaxig vid gaten: Ironi är inte gatepersonals favoritgenre.
- Boka priority om du är osäker: Kostar mindre än boten.
- Se det som ett spel: Du mot systemet – men systemet har bonus.

Ryanair bojkottar Danmark – storsatsar på Sverige
Det irländska lågprisflygbolaget Ryanair sågar den nya danska flygskatten på 50 kronor per resa. Totalt 32 danska rutter försvinner.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.