Han har gjort världens bästa film. Nu gör Coppola världens bästa hotell.
Coppola: Filmkarriären haltar men hotellen blomstrar


Mest läst i kategorin
Francis Ford Coppola må vara Oscarsbelönad regissör, men hans senaste filmer har mötts med allt annat än applåder. Istället har han tyst och metodiskt byggt upp ett globalt hotellimperium.
Det spänner idag över fyra kontinenter – från italienska palats till tropiska öar i Belize. När det sjunde hotellet nu öppnar i Georgia är det uppenbart: regissören har bytt bioduken mot badrumsmosaik, men berättandet är lika mäktigt.
Läs även: De blev poängmiljonärer i SAS kontroversiella – men lyckade – PR-kampanj
Från Gudfadern till hotell

En filmregissör i skuggan av sin storhet
Francis Ford Coppola är mest känd som regissören bakom Gudfadern, en trilogi som för alltid förändrade filmhistorien. Han vann Oscar, Palme d’Or och blev ett namn alla kände igen. Men det var länge sedan nu. Faktum är att Coppolas senaste kommersiella triumfer ligger tre decennier bak i tiden. Hans film Megalopolis, som efter många års förseningar hade premiär i Cannes våren 2024, blev snarare omskriven för sin budget på över 120 miljoner dollar än för sin berättelse. Kritikerna var splittrade. Några hyllade den som ett konstnärligt modigt statement, andra som ett pretentiöst magplask.

Ett nytt manus: hotellimperium
Men medan hans filmkarriär skakar betong, har en annan verksamhet vuxit sig stark: hotell. Eller snarare berättarhotell. Under namnet The Family Coppola Hideaways driver han idag sju hotell i fyra länder, och just nu står dörrarna öppna till det senaste och mest personliga projektet hittills – All-Movie Hotel i Georgia, USA.
Ett hotell som en filmstudio
Det är inte ett vanligt boutiquehotell. Det är ett filmskapat tempel där varje detalj har en dramaturgisk funktion. Hotellet ligger i Peachtree City, en timme söder om Atlanta. Här har ett gammalt, halvt övergivet Days Inn förvandlats till en mötesplats för kreativa själar, filmnördar och barnfamiljer som drömmer om Dolby-ljud och Kurosawa-affischer på väggarna.
“Jag ville skapa ett hotell där du inte bara övernattar. Du deltar. Du blir en del av manuset,” säger Coppola i en intervju med Architectural Digest.

Hotellscenografi i världsklass
Receptionen kallas för the Living Area och är fylld med filmrelaterade spel, manus, gamla kameror och – förstås – hans egen vinbar. I rummen finns inte bara sängar och badkar utan även studiobelysning, klassiska filmaffischer, och personliga artefakter från Coppolas långa karriär. En svit är helt dedikerad till Akira Kurosawa och innehåller bland annat brevväxling mellan Kurosawa och Ingmar Bergman. En annan svit är George Lucas-inspirerad, komplett med memorabilia från THX 1138 och American Graffiti. Som att sova i en dvd-box – minus plasten.

Läs även: Tuff konkurrens i det ständigt växande lyxsegmentet inom resor
Skapandets helhet
Men det handlar inte bara om kitsch. All-Movie Hotel har även faciliteter för riktiga filmproduktioner. Här finns ljudstudio, redigeringsrum och en visningssal i Dolby Atmos. Gästerna kan hyra hela hotellet för att spela in en film – och samtidigt bo, äta och skapa i samma miljö. Få andra hotell erbjuder helpension och final cut i samma paket.
“Vi ville skapa ett kreativt nav. En plats där du kan göra en långfilm från ax till limpa utan att lämna byggnaden,” säger hotelldirektören Laura McKnight.
Fullbokat av en anledning
Responsen från både filmindustrin och vanliga gäster har varit stark. Recensionssajter fylls av kommentarer som “livets bästa hotellvistelse” och “som att bo inuti en Tarantino-film, fast utan våld”. Många verkar inte vilja checka ut – och några försöker skriva sig in i manusen.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.