Att du blir biten av mygg oftare än andra är ingen slump. Forskaren pekar ut faktorerna som gör dig till ett favoritmål.
Myggor dras till vissa människor – hör du till dem?


Mest läst i kategorin
Det är inte inbillning, vissa personer kan få fler myggbett än andra. Men varför? En insektforskare reder ut vad det faktiskt beror på.
Missa inte: Tomma bostäder ökar i hela världen. Dagens PS
Blodgrupp spelar roll för myggor
Att vissa blir mer uppätna av mygg än andra har flera biologiska förklaringar, och en av dem är blodgruppen. Det säger Lena Huldén, docent och insektforskare vid Helsingfors universitet.
“Hör du till blodgruppen O är du mest utsatt”, säger hon.
Myggor dras helt enkelt mer till personer med blodgrupp O än till dem med till exempel A eller B. Det handlar om luktämnen som kroppen avger, och som myggorna kan uppfatta på långt håll.
Även andra genetiska faktorer verkar påverka. Huldén berättar att det finns indikationer på att identiska tvillingar har liknande effekt på myggor, vilket tyder på att arvsmassan spelar en roll i hur mottaglig man är för bett, och hur mycket det kliar.
Kroppen avslöjar dig
Men det är inte bara blod som avgör om du blir ett byte. Myggor använder både kroppsvärme och koldioxid för att hitta sina offer, något alla människor avger, men i olika mängder.
“För att undvika myggor helt måste man sluta andas ut koldioxid och sänka sin kroppstemperatur, det vill säga dö”, skämtar Lena Huldén.
Gravida kvinnor lockar också ofta till sig myggor, enligt Huldén. Illustrerad Vetenskap rapporterar att det kan bero på ökad kroppsvärme, större kroppsyta och förändrade doftämnen under graviditeten. Även personer som är varma av feber, träning eller stark mat riskerar att dra till sig fler bett.

En annan faktor är hur aktiv man är. En andfådd person som rör sig mycket andas mer, och avslöjar sig för myggorna snabbare. Större personer löper också ökad risk att bli bitna eftersom de producerar mer värme och koldioxid. Enligt Illustrerad Vetenskap dras myggor dessutom till ämnen som aceton i utandningsluften, något som förekommer hos till exempel diabetiker, fastande och personer som äter kolhydratfattig kost.
Läs också: Länderna redo att prata – efter hot om tullar. Dagens PS
Alkoholen kan påverka
Det finns även ett möjligt samband mellan alkohol och myggbett. En liten studie har visat att myggor dras mer till personer som druckit alkohol, men Lena Huldén är försiktig med att dra stora slutsatser.
“Det finns faktiskt en studie som tyder på det, men den studien är liten”, säger hon.
En alternativ förklaring är att berusade personer helt enkelt har sämre reflexer och därför inte märker betten lika snabbt, eller orkar vifta bort myggorna.
Enligt forskaren: Fyra vanliga myggmyter
Myggbett kliar mest i början av sommaren – stämmer inte
Klådan beror på kroppens immunförsvar och varierar beroende på vilken art som biter. Många upplever mer klåda i juni eftersom flest mygg är aktiva då, inte för att betten i sig är värre.
Man kan bli immun mot klådan – men det är ovanligt
Immunitet kan uppstå vid långvarig exponering för samma myggarter, men i Norden är det sällsynt. Enstaka forskare har utvecklat immunitet efter flera decennier.
Klådan minskar inte om myggan får suga färdigt – stämmer inte
Myggan sprutar in saliv under hela bettet, och det är just saliven som utlöser klådan. Att låta den suga klart gör inte bettet lindrigare.
Ljusa kläder skyddar mot mygg – men inte mot alla insekter
Myggor dras till mörka färger, så ljusa plagg kan minska risken för bett. Däremot attraheras vissa andra insekter, som bromsar, av ljusa kläder.
Källa: Lena Huldén, Svenska Yle.
Läs även: Fler köper fritidshus – men priserna sjunker i flera län. Dagens PS
Läs även: Tiden flyger förbi med åldern? Forskare har en möjlig förklaring. Dagens PS

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.