Förväntansfulla gäster med vinglas på bordet. Det härliga ljudet av en kork som dras ur vinflaskan – och sedan en otäck lukt av unken jordkällare. Du har med all säkerhet drabbats av ett korkdefekt vin. Inte roligt – men vad beror det på och hur avgör jag om vinet är dåligt? Vinexperten reder ut.

ANNONS

Trots den stora framgången för skruvkapsyler och syntetkorkar de senaste decennierna, är naturkork fortfarande den vanligaste förslutningen för vinflaskor. I tidigare artiklar har jag berättat om korkskörden på min gård i Portugal, om hur korkbarken blir till vinkorkar samt att det inte är helt problemfritt att använda naturkork som förslutning. 

Det som kan drabba naturkork, till skillnad från skruvkapsyl eller syntetkork, är en kemisk förändring som leder till korkdefekt. Det är i sig inte farligt, men kan både lukta och smaka förfärligt illa. Det är omdebatterat hur stor risken är, men någonstans mellan 1 till 5% av alla vinbuteljer anses påverkade.

Ämnet som bildas och som gör vinet illasmakande heter TCA (2,4,6-trikloranisol). Det kan även förekomma andra kemiska föreningar med liknande påverkan på vinet, såsom DBA. Uppkomsten av TCA är egentligen en naturlig process, och idag är man rätt säker på att problemet uppstår redan när korken fortfarande sitter kvar på trädet.

Även ekfat kan ge korkdefekt

Idag hävdar några av de största producenterna att man löst problemet med TCA genom ny teknik.

Problemet med TCA kommer ändå inte att helt försvinna. Viner med skruvkapsyl eller syntetkork kan nämligen också vara skadade av TCA – även om det är betydligt ovanligare. Hurdå kan man undra? Jo, eftersom uppkomsten av TCA är en naturlig process, kan den uppstå även i andra led under vintillverkningen.

Vin lagras ofta på ekfat. Man har upptäckt att TCA även kan komma från faten och ge upphov till korkdefekt. (Foto: Svetlana Gumerova / Unsplash)
Vin lagras ofta på ekfat. Man har upptäckt att TCA även kan komma från faten och ge upphov till korkdefekt. (Foto: Svetlana Gumerova / Unsplash)

Många viner lagras på ekfat –  det räcker att en enda av tunnans stavar är behäftat med TCA för att allt vin i någon mån skadas. Det vanliga är att man blandar vin från flera fat, och därmed blir hela produktionen påverkad. Hur vanligt det här problemet är just från ekfat är omdiskuterat. Även exempelvis våta pappkartonger i produktionsanläggningen tros kunna smitta vinet.

ANNONS
ANNONS

Lukta på korken räcker inte

Ett av problemen med vin som är påverkat av TCA är att avgöra huruvida vinet verkligen har en korkdefekt eller inte. Ofta är det helt uppenbart – det räcker med att dra ur korken. Direkt slår en unken ton upp, och några vidare funderingar behövs inte. Vinet luktar och smakar som unken jordkällare, blöt hund eller våt kartong.

Oftast känns doften tydligt på själva korken – men ibland är det svårt att avgöra. Så att enbart lukta på korken, som vissa vinkypare gör, är ingen garanti för att vinet är drickbart. Det knepiga med korkdefekt vin är dock hela skalan från knappt märkbart till uppenbart skadat. Dessutom är vi människor olika känsliga för lukt och smak från TCA. Vissa märker det inte alls, andra uppfattar samma vin som totalt odrickbart.

Ibland kan det vara svårt att avgöra om vinet är defekt. Att enbart lukta på korken räcker inte. (Foto: Mauro Lima / Unsplash)
Ibland kan det vara svårt att avgöra om vinet är defekt. Att enbart lukta på korken räcker inte. (Foto: Mauro Lima / Unsplash)

Svårt att avgöra om vinet är skadat

Jag har ett relativt känsligt doftsinne, men har gått på pumpen några gånger. Vid ett tillfälle var vi ett större sällskap som skulle äta en festlig middag på en topprestaurang i spanska vindistriktet Rioja. Lite självsäkert provade jag av vinet, dessutom en magnumflaska av en riktigt dyr Rioja. Perfekt, sa jag, och sommelieren hällde upp vinet till samtliga vid bordet. Varpå flera, inklusive min kollega i vinfirman, grinade illa och undrade om jag var vid mina sinnens fulla bruk.

Svaret var faktiskt nej. Jag hade en lättare förkylning och var en aning täppt i näsan – och bommade helt att vinet uppenbarligen var rejält korkdefekt. Men även om alla sinnen är på topp kan det vara svårt att avgöra om vinet är skadat.

Vid en väldigt liten påverkan är min erfarenhet att man nästan måste ha druckit vinet tidigare som referens för att avgöra en defekt. Det som utmärker den här vaga påverkan är att fruktigheten minskar, vinet blir en aning stumt och får ofta en kort och trist avslutning.

Skicka tillbaka flaskan

Om man drabbats av ett vin med korkdefekt bör flaskan kunna returneras – eller be om en nytt glas eller flaska på restaurang. Skulle du stöta på patrull av ogin personal, stå på dig. Kom ihåg att du kanske är betydligt känsligare för TCA än vinkyparen. 

ANNONS
ANNONS

Systembolaget är relativt generösa i sitt bemötande, det räcker med att minst en tredjedel av vinet är kvar i flaskan för att reklamationen kan godkännas.

Har du köpt vinet genom direktimport får du vända dig till firman du handlat av för att höra vilken returpolicy som gäller. Det kan gå att få kompensation genom att kontakta vinproducenten direkt. Kravet är ofta att själva korken skickas, för att sedan analyseras innan någon ersättning utgår.

Förhoppningsvis kommer problem med korkdefekta viner att minska i omfattning inom en snar framtid. Det tycker jag är glädjande – för ett riktigt vin ska såklart ha en riktig kork!

Läs mer: Bli vinexpert på 90 minuter – gratis >>