En mindre revolution är på gång i vinvärlden. Två av världens största tillverkare av vinkorkar hävdar nu att ny teknik garanterar att korkdefekta viner tillhör historien. Även om boven i dramat, ämnet TCA, försvinner från korkarna kan viner ändå påverkas.

Franska Diam och portugisiska Amorim, som tillsammans årligen tillverkar majoriteten av all världens 12 miljarder vinkorkar, hävdar var för sig att man anser sig ha löst problemet med korkdefekt. Genom ny teknik och vidareutvecklade processer hävdar man att eventuella halter av TCA, ämnet som orsakar korkdefekt, blir så låga att det saknar praktisk betydelse.

Om det stämmer är det en mindre revolution i vinvärlden. Förutom det obehag och besvikelse som drabbar vinkonsumenten, är vinproducentens kostnader för defekta korkar avsevärd. Orsaken till korkdefekt är egentligen en naturlig process, men kan göra ett vin helt odrickbart.

(Foto: Diam)
(Foto: Diam)

Garanterar felfria korkar

I en intervju med franska La Revue du Vin de France säger VD Antonio Amorim att ”från och med december kan vi garantera att samtliga korkar som kommer från Amorims fabriker har en risk av TCA som är lika med noll”.

Både Amorim och Diam har tidigare haft garanti för några av de dyrare korktyperna – nu kan man alltså garantera hela sitt sortiment. Frånvaron av TCA har varit ett av de bärande försäljningsargumenten för tillverkare av alternativa förslutningar, främst syntetkork, men det faller alltså bort.

Även om ämnet TCA försvinner från korkarna, kan det fortfarande förekomma viner som ’smittats’ på annat sätt. Det anses dock som betydligt mer ovanligt.

ANNONS
ANNONS

Det är över över 2.000 år sedan man upptäckte korkens förträfflighet för att försluta vinkärl. Trots modernare alternativ ser framtiden ljus ut för naturkork. Gammal är äldst!

Läs mer: Vinet korkskadat – så avgör du >>