Dagens PS

Hälsosam olivolja – följ dessa tips

olivolja
Hur vet vi egentligen att olivoljan är bra? (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 23 feb. 2024Publicerad: 23 feb. 2024

Olivolja ska få oss att må bättre. Numera har trenden dock gjort att det finns många fula spelare på marknaden. Det finns några saker som bör följas för att vara säker på att produkten verkligen är hälsosam.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som bekant har olivolja många hälsofördelar, som att minska risken för demens, dålig hjärthälsa, och kognitiv nedgång där oljan sägs göra att människor faktiskt lever längre, vilket kanske förklarar varför Medelhavskosten uppges vara så nyttig.

Hälsosam olivolja inte en självklarhet

Men att bara gå in i matbutiken och köpa en flaska olivolja och tro att den ska förlänga livet är inte sant. Det finns nämligen några saker som måste uppnås för att den där flaskan faktiskt ska vara så där nyttig som den påstås vara.

Eftersom trenden med olivolja har pågått länge nu och är en stor miljardindustri, så finns det många kriminella som handlar med flaskorna, och ibland byter ut innehållet, vilket därmed gör det svårare för konsumenterna att veta vad flaskorna innehåller.

“Hälsofördelarna kommer från olika faktorer eller komponenter inom olivolja,” säger Tassos Kyriakides, professor i biostatistik vid Yale School of Public Health.

“Den främsta är oljesyra, och den har visats ha mycket hälsosamma fördelar.”

En annan viktig sak är polyfenoler, en typ av antioxidant som hjälper till att skydda mot cellskador och inflammation i kroppen.

ANNONS

Senaste nytt

En rad faktorer

ANNONS

Hur pass hälsosam olivoljan i ditt skafferi är beror på hur produkten skördas, bearbetas, förvaras och används i allt ifrån gårdar och kvarnar till livsmedelsbutiker och i ditt eget hem.

Det bör inte dröja många dagar mellan skörden och bearbetning. Extra jungfruolivolja är den hälsosammaste versionen eftersom den bara pressas en gång utan hög värme eller kemiska lösningsmedel. Den speciella bearbetningen hjälper olivoljan att behålla sina näringsämnen.

Numera är det allt fler tillverkare som skriver ut hur lång tid det har gått mellan skörd och bearbetning på flaskorna, ibland som en QR-kod som du kan skanna med din smartphone.

Kolla bäst-före-datum

Kolla på bäst-före-datum och försök hitta flaskor vars olja skördades maximalt för tre månader sedan.

När du väl har öppnat flaskan ska du vidare konsumera innehållet så fort som möjligt.

“Ju mer smak en olivolja har, desto fler hälsofördelar har den”, säger Joseph R. Profaci, vd på branschhandelsföreningen North American Olive Oil Association och förklarar att de nyttiga komponenterna i oljan är de som lyfter fram smaken.

“Om hälsan är den främsta drivkraften bör konsumenterna leta efter de som är kraftfulla i smaken istället för milda.”

ANNONS

Läs även:

Hoppsan! Nu dubbelt pris på olivolja: Högsta någonsin – Dagens PS

Olivolja rusar i pris – regnbrist i Spanien – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS