Dagens PS

Olivolja rusar i pris – regnbrist i Spanien

Olivolja
Priset på olivolja rusar. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 24 apr. 2023Publicerad: 24 apr. 2023

Priset på olivolja når nu rekordnivåer. Regnbrist i Spanien slår mot skördarna, och en torr sommar skulle göra läget ännu värre, rapporterar Financial Times.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan förra sommaren har priset på olivolja ökat med 60 procent till runt 5,4 euro per kilo, upp från under 3,5 euro per kilo i början av 2022, skriver FT.

Det beror på förra årets torka kring Medelhavet, där Spanien som är världens största producent av olivolja drabbades extra hårt. I normala fall producerar Spanien runt hälften av världens olivolja.

“På 20 år i branschen har jag aldrig sett dessa priser”, säger Vito Martinelli, spannmåls- och oljeväxtanalytiker på Rabobank.

Förra året “var en katastrof” för Spanien, och skörden i Italien “var också dålig, tillsammans med andra länder i Medelhavet”, säger han. I Italien, som trots allt drabbades mindre hårt än Spanien, var 2022 det torraste året sedan 1800 enligt det italienska dataanalysbolaget Centro Studi Divulga.

Problemen ser dessutom ut att bli värre. Mars 2023 var århundradets näst varmaste och torraste för den månaden, och april 2023 ser ut att bli den torraste aprilmånaden sedan data började samlas in. De första 17 dagarna i april föll inte “en enda droppe regn” i halva landet.

Blir även denna sommar torr kommer det definitivt slå mot priserna på olivolja.

“Sporadiska regn i Andalusien och Spanien i allmänhet anses inte vara i närheten av tillräckligt”, säger Kyle Holland, analytiker för oljeväxter och vegetabiliska oljor på Mintec.

Olivolja skördas mellan oktober och februari runt Medelhavet, vilket betyder att “om det inte regnar väldigt snart kommer vi att få en dålig skörd igen”, säger Kyle Holland till Financial Times.

ANNONS

Men alla är inte negativa inför utvecklingen.

“Prisökningen, särskilt i Spanien, är goda nyheter, för äntligen är kanske kapplöpningen mot botten som har skadat alla europeiska producenter och tryckt ner hela marknaden över”, säger David Granieri, ordförande för National Union of Olive Producers.

Läs även: Maffia bakom matfusket som kostar miljarder

Läs även: Spaniens inflation dyker – överraskar experter

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS