Dagens PS

Europeisk liga sprängd – sålde otjänlig olivolja

olivolja
Efterfrågan på olivolja är hög, vilket utnyttjas av kriminella som säljer utspädd och otjänlig olja till matälskare. (Foto: TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 05 dec. 2023Publicerad: 05 dec. 2023

Hundratusentals liter olivolja såldes som lyxig och högkvalitativ – kan utgöra en hälsorisk, enligt Europol.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spanska och italienska myndigheter har gripit 11 personer, bland annat i Sicilien och Toscana, som bedrivit en “livsmedelsförfalskningsliga”.

De misstänks för att ha sålt över 260 000 liter olivolja, märkt som högkvalitativ men egentligen olämplig för konsumtion. Olivoljan har innehållit lampanteolja, den lägsta sortens olivolja som anses vara av hemsk kvalitet på grund av sin höga syranivå samt otrevliga smak och lukt.

“Detta utgör inte bara en folkhälsorisk, utan underminerar också konsumenternas förtroende och får därför ytterligare ekonomiska konsekvenser,” säger Europol i ett uttalande.

Läs mer: Lösningen nära: Därför får vi huvudvärk av rött vin – Dagens PS

Utnyttjar matälskare

Utöver den förfalskade olivoljan beslagtogs även 91 000 euro.

Foton och videor som Europol lagt ut på sociala medier visar en omfattande och detaljerad operation, med höga silverfärgade fat, kassaskåp fulla med tjocka buntar kontanter och behållare fyllda till bredden med en tjock, gulbrun substans som utredarna häller i små märkta flaskor.

Gryningsräden mot ligan har kastat ljus över en undre värld av bedragare i Europa som under åratal har utnyttjat matälskares efterfrågan på lyxig olivolja, särskilt från Italien och Spanien.

ANNONS

Den globala efterfrågan på olivolja är också fortsatt hög, samtidigt som klimatförändringarna utmanar hela industrin.

Läs mer: Avslöjat: Sanningen om julmusten – Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Nötkött var hästkött

Sedan tio år tillbaka har europeiska tjänstemän försökt bekämpa vilseledande märkning av livsmedel genom att organisera gemensamma utredningar länder emellan.

Bland annat har man avslöjat nötkött som egentligen varit billigt hästkött och saffran utblandad med billigare material.

Just förfalskad olivolja har fortsatt att gäcka myndigheterna – och är en av de mest felmärkta livsmedelsprodukterna på kontinenten.

I synnerhet har italienska myndigheter varit aktiva på senare år i kampen mot felmärkt olivolja. Förra året lyckades man förhindra försäljningen av 2,3 miljoner liter jungfru- och raffinerade olivoljor som var märkta som extra jungfruolja.

Läs mer: Hundratals miljoner vinetiketter kan behöva förstöras – Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS