Dags för en ny box? Den som fastnat för ett visst boxvin håller sig gärna kvar vid märket. Inte så konstigt kanske – köper man något som inte faller en i smaken blir det mycket vin över. Här tipsar vi om vilka röda boxar som är mest köpvärda just nu.

ANNONS

Det saknas verkligen inte alternativ för den som söker ett rött vin på Bag in Box. Ibland känns det nästan som om man kan gå vilse bland alla kvartspallar på Systemet. Hur vi svenskar blev världens största konsumenter av boxviner kan du läsa mer om här.

Till skillnad från de flesta andra länder, finns det även Bag in Box-viner av riktigt bra kvalitet i Sverige. Det gör att det vid vissa tillfällen kan vara ett lockande alternativ även för den som har ett utvecklat vinintresse.

Dekantera bort svavlet

Många av boxvinerna vinner på att dekanteras någon halvtimme innan servering. Dels för att det är unga viner som smakmässigt kan öppna upp sig genom luftningen. Dels för att vinproducenterna i allmänhet tillsätter mer sulfiter (svavelföreningar) till boxviner för att hindra alltför snabb oxidation.

Dekanteringen gör att det mesta av svavelföreningarna försvinner, och har ytterligare en fördel: det är lättare att hålla koll på hur mycket vin som går åt. Det kan borga för en lite piggare morgon efter.

Håll rätt temperatur

När boxen väl är öppnad, håller den sig bäst i kylskåpet. Räkna med 4-6 veckor i bästa fall, i rumstemperatur 3-4 veckor. Ju mer vin som är kvar i boxen, desto längre håller den. I vilket fall betydligt längre än en glasflaska, där en vecka kan vara i längsta laget.

Glöm inte att ta ut vinet ur kylen i god tid: en bra serveringstemperatur är 16° till 18°. 

ANNONS
ANNONS

Här är tips på tre fyndstämplade och utmärkta boxviner, alla med olika ursprung och i lite olika stil. 

Ramos Reserva 2018 

Alentejo, Portugal, Nr 6139, 259:-

Omdöme: Rik, fyllig och fruktig smak med inslag av mörka bär, kryddor och choklad.

Ramos Reserva har sitt ursprung i närheten av mina gamla hemtrakter, i regionen Alentejo. Under övervakande av den portugisiska vinbranschens portalfigur, João Portugal Ramos, görs ett av Systembolagets absolut bästa röda boxviner.

ANNONS
ANNONS

Passar till kötträtter med lite stuns i. Eller varför inte till hemgjord pasta med en köttfärsås gjord på älg, vildsvin eller hjortfärs?

Masi Modello Trevenezie 2019

Veneto, Italien, Nr 2386, 269:-

Omdöme: Ung, fruktig smak med tydlig karaktär av körsbär och hallon med inslag av örter och lakrits.

Masi tillhör distriktet Venetos stabilaste producenter. Här har man blandat Merlot med de lokala druvsorterna Refosco och Raboso Veronese, som därefter lagrats på slovenska ekfat. Det ger ett gott, fruktigt vin i en lättare stil. 

Ett allroundvin till lite lättare mat, som passar till många vegetariska rätter. Klockrent till pastarätter eller en risotto.

Côtes-du-Rhône Reserve 2019

Côtes du Rhône, Rhônedalen, Frankrike, Nr 6018, 289:-

ANNONS
ANNONS

Omdöme: Kryddig, rejäl och fruktig smak med inslag av björnbär, mörka körsbär och blåbär.

Jag har tidigare rekommenderat ett antal viner från regionen på glasflaska, och det här är det bästa boxalternativet. Ett ganska kraftigt och smakrikt vin som huvudsakligen är gjort på Syrah, med 40% Grenache samt en skvätt Mourvèdre.

Ett bra matvin till smakrikare rätter av kött, eller till kryddigare vegetariska rätter. 

Läs mer: Helgtipset – bästa vita boxarna