Konkurrensen är stenhård mellan vinländerna, men Frankrike försvarar sina färger med bravur. Vår vinexpert har valt ut fem viner med fyndbeteckning från den franska hyllan på Systembolaget. 

ANNONS

Det är inte alltför längesedan franska vinmakare fnös åt andra länders viner – övertygade om sin egen överlägsenhet. Det höll på att stå fransmännen dyrt. Exportförsäljningen rasade på många marknader i takt med att övriga världen levererade allt bättre viner. Dessutom till lägre priser än de franska motsvarigheterna.

Som om inte det vore nog, sjönk den inhemska konsumtionen på ett dramatiskt sätt. 1980 drack över 50% av alla fransmän vin på daglig basis. 2015 hade den siffran sjunkit till dryga 16%. Fransmännens totala alkoholkonsumtion har för övrigt halverats under de senaste 30 åren – utan något statligt butiksmonopol.

Fokus på kvalitet och hållbar produktion

Det har under en längre tid skett en remarkabel förändring i den franska vinnäringen, med allt större fokus på kvalitet även från mindre kända områden och tillverkare. Idag är den franska vinindustrin i bättre form än någonsin, och det är inte svårt att hitta fyndviner både från okända och mer berömda distrikt.

Som en anpassning till klimatförändringar har franska myndigheter nyligen tillåtit 6 nya druvsorter i Bordeaux. Bilden visar vinskörden på världsberömda Château Haut-Brion i Bordeaux. (Foto: Bob Edme/TT)
Som en anpassning till klimatförändringar har franska myndigheter nyligen tillåtit 6 nya druvsorter i Bordeaux. Bilden visar vinskörden på världsberömda Château Haut-Brion i Bordeaux. (Foto: Bob Edme/TT)

Klimatförändringen har i viss mån gynnat de mer nordliga distrikten, men extremvärme och torka skapar också nya utmaningar i de sydligare områdena. För att möta de förändrade förutsättningarna har man bland annat i Bordeaux godkänt användandet av ett antal nya druvsorter.

Större fokus på hållbar produktion, där många kvalitetsodlare går över till ekologisk odling, är en tydlig trend hos den franska vinnäringen. Det är ofta inte bara ett ideologiskt ställningstagande, utan en effekt av att den intensiva användningen av kemikalier som tidigare skett utarmat jordarna. 

Det händer mycket spännande i de franska vingårdarna, och förutsättningarna ser ljusa ut för fortsatta framgångar. Här har jag valt ut fem viner i olika prislägen som visar den goda franska formen.

chateau pech-latt, franska viner

ANNONS
ANNONS

Château Pech-Latt 2019

Corbières, Languedoc-Roussillon, Frankrike, Ekologiskt, Nr 2233, 119:-

Omdöme: Trotjänare i hyllan som är i bättre form än någonsin. Mörkt fruktig, relativt nyanserad smak med kryddiga inslag. Gott till en bit oxfilé, gärna med örtsmör.


Chateau de la Liquiere, franska viner

Château de la Liquière Faugères 2019

Faugères, Languedoc-Roussillon, Frankrike, Ekologiskt, Nr 3531, 169:-

Omdöme: Ytterligare ett bra inspel från södra Frankrike, som verkligen visar områdets potential. Kryddigt, fruktigt och smakrikt vin med rejäl skjuts utan att vara obalanserat. Passar till smakrikare kötträtter, prova till en hjortgryta.


E. Guigal, franska viner

ANNONS
ANNONS

Crozes-Hermitage E. Guigal 2018

Crozes-Hermitage, Rhonedalen, Frankrike, Nr 78977, 199:-

Omdöme: En av områdets bästa producenter, E. Guigal, levererar en riktig fullträff från norra Rhônedalens största deldistrikt. Välbalanserat, fruktigt och kryddigt vin med inslag av choklad och ekfat. Prova till lammfilé med Gruyere-täckt potatisgratäng.


Leif Mannerström Sauvignon Blanc 2020 

Frankrike, Nr 70248, 99:-

Omdöme: Leif Mannerström kallas inte utan anledning för fiskkrögarnas nestor. Här borgar han för ett vin med en fräsch, fruktig och krispig smak. Lite i Nya Världen-stil med inslag av krusbär, päron, tropisk frukt och lime. Vinet framställs av en blandning av druvor från Loire-dalen och södra Frankrike. Passar bra till en räksallad, förutom klassiska fisk- och skaldjursrätter förstås.


saint-veran, franska viner

ANNONS
ANNONS

Château Fuissé Saint-Véran 2019

Saint-Véran, Bourgogne, Frankrike, Nr 93412, 189:- (säljstart 9/2)

Omdöme: Liten, familjeägd vinproducent i Bourgogne visar hur man gör ren Chardonnay på bästa sätt. Elegant, nyanserad och fruktig smak med härliga mineraltoner och bra längd. Gott till klassiska fisk- och skaldjursrätter.

Läs mer: Ekovin från topproducent i Rhône

Veckans vinfynd – ekovin från topproducent i Rhône