Vin på box fortsätter att dominera Systembolagets topplistor. Men kvaliteten varierar och stolpskott vill vi nog alla undvika. Här tipsar vår vinexpert om vilka vita boxar du ska sikta på.

ANNONS

Nära 70 procent av allt vitt vin som säljs i Sverige är förpackad i kartong, varav Bag in Box står för 60 procent. Här skiljer sig Sverige från alla andra marknader, och hur det kan förklaras kan du läsa mer om här.

Till skillnad från många röda viner, vinner de flesta vita viner inte på att lagras. Det gör att boxen inte behöver vara ett så tokigt alternativ för unga, fräscha vita viner. Förvara helst boxen i kylskåpet, det förlänger hållbarheten när den väl öppnats.

Ju mer vin som är kvar i boxen, desto längre håller den – räkna med 4-6 veckor i bästa fall. Betydligt längre än en glasflaska, där en vecka kan vara i längsta laget.

Här har jag valt ut tre torra och riktigt goda viner, varav två kommer i 2-liters boxar, med olika karaktär och ursprung – men som har det gemensamt att de ger mycket vin för pengarna.

Tre bra vita box

Chateau Ste Michelle 2019

Washington State Chardonnay, USA, nr 5409, 269:- (3 liter) 

Från USA:s nordvästra hörn kommer ett pangvin för pengarna, välgjort och väldigt allround till mat. 95% Chardonnay, och en skvätt Viognier, Rousanne samt några vita druvsorter till har till dryga hälften lagrats på franska och amerikanska ekfat.

ANNONS
ANNONS

Omdöme: Fräsch, relativt fyllig och fruktig smak med inslag av tropisk frukt, smörblomma, citrus, en lätt fatton och viss nötighet.

Passar till smakrikare fiskrätter, sallader, kyckling – även bra till många vegetariska rätter.

Vento´z Alvarinho 2019

Minho, Vinho Verde, Portugal, nr 6052, 199:- (2 liter) 

Från allra nordligaste Portugal kommer trenddruvan Alvarinho, som här ger ett fräscht, friskt vin i modern stil till ett överraskande lågt pris.

Omdöme: Ung, krispig och mycket fruktig smak med inslag av citrus, melon och mineral.

Supergott till skaldjur, fungerar även bra som en aptitretare.

Corte Giacobbe Soave 2019

Soave, Venetien, Italien, Nr 6457, 249:- (2 liter)

ANNONS
ANNONS

Glöm de vattniga och ganska ointressanta Soave-vinerna som plågade den svenska marknaden så länge. Här är ett riktigt seriöst vin med bra fruktighet, som fått en mild ekfatslagring för ökad komplexitet.

Omdöme: Fräsch, fruktig smak med inslag av äpplen, päron, citrus, melon och ekfat.

Även det här vinet är ett bra matvin, och fungerar till många lättare rätter på fisk eller ljust kött. 

Läs mer: Viner i box – billigt men bra?