Du behöver inte springa maraton eller dansa zumba tre gånger i veckan för att hålla dig frisk på ålderns höst. En ny europeisk studie visar att även små mängder rörelse – och mindre sittande – gör underverk för din hälsa. Det räcker faktiskt med att du rör dig lite grann, bara du inte sitter still för mycket.
Ny studie: Även lite rörelse = mycket bättre hälsa i pensionsåldern


Mest läst i kategorin
Så glöm träningshets, aktivitetsklockor och prestationsångest. Det handlar om att leva – inte lida.
Läs även: “Bagagebråket är en bluff” – EU rasar men flygresenärerna fattar

Rörelse, inte prestation hjälper din hälsa
Forskare vid bland annat Örebro universitet har följt över 800 äldre personer i åldern 65 till 79 år i fyra europeiska länder. Studien, som publicerats i The Journal of Nutrition, Health and Aging, visar att personer som sitter mindre än 8,3 timmar om dagen har betydligt lägre risk att utveckla metabolt syndrom – oavsett hur mycket de tränar eller hur perfekt deras kost är.
Metabolt syndrom låter kanske som något från en dystopisk framtidsfilm, men det är i själva verket ett allvarligt och vanligt hälsoproblem som samlar högt blodtryck, dåliga blodfetter, förhöjt blodsocker och insulinresistens under ett och samma paraply. Och det är tyvärr ofta porten till diabetes, stroke och hjärtsjukdom.
Läs även: Så påverkas hjärnan av för mycket arbete

En promenad är bättre än inget alls för din hälsa
“Resultaten i denna studie visar att all rörelse räknas, även om man inte når WHO:s rekommendation på 2,5 timmes pulshöjande aktivitet i veckan”, säger Andreas Nilsson, forskare i idrottsvetenskap vid Örebro universitet.
Forskarna använde rörelsemätare, inte självrapportering, vilket gör resultaten mer pålitliga än tidigare studier. De mätte också biomarkörer i blodet, deltagarnas midjemått och granskade deras kostdagböcker.
Men det mest slående var detta i denna studie: “Att sitta mindre är i sig en friskfaktor.”
Du behöver alltså inte hänga på gymmet, köpa nya löparskor eller räkna kalorier. Börja istället med att resa dig upp oftare. Gå till brevlådan. Hämta posten. Prata med grannen.
Läs även: Så många miljarder kostar stress och psykisk ohälsa

5 saker om hälsa du bör veta från denna studie i The Journal of Nutrition, Health and Aging
- Mindre stillasittande = bättre hälsa – oavsett träningsnivå
Äldre personer som satt mindre än 8,3 timmar per dag hade lägre risk för att utveckla metabolt syndrom, även om de inte tränade regelbundet. - Små rörelser räknas
Det räcker med lättare vardagsrörelse – som att gå, stå eller sträcka på sig – för att göra skillnad. Du behöver inte uppnå WHO:s rekommenderade 150 minuter i veckan för att få effekt. - Mätningar med teknik – inte självrapportering
Rörelsen registrerades med rörelsemätare, vilket gav mer tillförlitliga data än tidigare studier som enbart byggt på vad deltagarna själva uppgett. - Samband även hos de “inaktiva”
Personer som inte tränade enligt rekommendationerna, men som ändå satt lite, hade bättre värden på biomarkörer kopplade till blodfetter, blodsocker och insulinresistens. - Kombinationen är bäst
Den allra lägsta risken för metabola sjukdomar hade de deltagare som både rörde sig mycket och satt lite. Det handlar alltså inte om antingen eller – men något är alltid bättre än inget.
Hälsohemligheten finns i vardagen
Det här är goda nyheter för alla oss som inte vill bli fitnessprofeter i pensionsåldern. Det räcker med lite. Men det måste bli något. För kroppen gillar rörelse – även den lilla. Och kanske är det den lilla promenaden till Coop, den extra vattningen av pelargonerna eller den där kvarten på balkongen som gör att du håller dig frisk.
Så i helgen – skippa ännu ett avsnitt av valfri brittisk mordserie. Gå ett varv runt kvarteret. Låt kroppen få vara med i samtalet. Det är inte stegen som räknas – det är att du tar dem.

Tre enkla rörelser som gör skillnad – även för dig som hatar träning
- Stå upp och diska istället för att använda maskin.
Bonus: du rör på dig och får glansiga glas. - Ta trappan i stället för hissen – bara en våning.
Det räcker. Det räcker verkligen. - Sitt inte för länge.
Sätt en klocka som plingar varje timme. Ställ dig upp. Räta på ryggen. Kanske sträck på armarna. Kroppen kommer tacka dig.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.