Dagens PS

Fem tips till dig som vill gå ned i vikt

Älska din mat, men ät lite mindre av den, det är ett av tipsen för att gå ned i vikt från en välkänd genetiker och fetmaforskare
Älska din mat, men ät lite mindre av den, det är ett av tipsen för att gå ned i vikt från en välkänd genetiker och fetmaforskare. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 mars 2024Publicerad: 18 mars 2024

Sakta börjar åsikten om fetma ändras från att det handlar om lathet och avsaknad av viljestyrka, till att det är ett kroniskt tillstånd som kan behöva medicinsk behandling.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Över hälften av alla vuxna människor i Sverige har antingen övervikt eller fetma, andelen var enligt Folkhälsomyndigheten hela 51 procent år 2022.

Det är väldokumenterat att sjukdomar som högt blodtryck, typ 2-diabetes, högt kolesterol, hjärtsjukdomar och stroke är kopplade till fetma, det skriver CNN.

“En av de viktiga sakerna vi har lärt oss är att fetma är ett hjärntillstånd, i brist på en bättre term”, sade Giles Yeo nyligen i CNN:s podcast Chasing Life.

Han är en världskänd genetiker vid University of Cambridge och en pionjär inom området fetmaforskning.

Ett problem i hjärnan

Han sade att det nu är otvetydigt klart att fetma är ett problem i hjärnan som påverkar hungerkänslan. Hungern händer i hjärnan, även om känslan kommer från magen.

Enligt Giles Yeo är fetma hjärnan som påverkar vad och hur vi äter och även om några extra kilon inte ensamt kommer döda oss är det farligt att bära på mycket extra fett eftersom fettet sprids till andra delar av kroppen.

Fettet hamnar i inre organ och muskler, som är inte skapta för att lagra fett och det är då de metabola problemen börjar slå rot och så småningom kan leda till hjärt- kärlsjukdomar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Generna påverkar

Alla med övervikt är dock inte sjuka.

“Om du omdefinierar termen fetma … i det ögonblick vi börjar förstå att fetma inte är hög kroppsvikt, utan fetma är ett tillstånd där kroppsvikten börjar påverka din hälsa, då är det en sjukdom”, sade Giles Yeo i podcasten.

Hur mycket fett dina celler kan lagra påverkas av dina gener, de påverkar även hur ofta och hur starkt din hjärna signalerar hunger.

Giles Yeos fem sanningar

Om du har generna emot dig har Giles Yeo fem tips, eller sanningar.

Den första är att det inte är meningen att det ska vara lätt att gå ned i vikt eftersom det går emot våra självbevarelsemekanismer.

Din hjärna gör det svårt och när du går ned i vikt kommer din hjärna avsky det och försöka få dig att gå upp i vikt igen, så Giles Yeo menar att om du har svårt att gå ned i vikt behöver du förstå att det inte är för att du är dålig.

ANNONS

Den andra sanningen är att du ska äta måttligt och äta lite mindre av allt om du vill gå ned i vikt. Han varnar för att utesluta hela livsmedelsgrupper, som fett eller kolhydrater.

Den tredje sanningen är att det är bra att äta mat som smälts långsamt eftersom det får dig att känna dig mer mätt, ett exempel är protein, kost med högt proteininnehåll gör att du känner dig mättare, liksom mat med fibrer.

Den fjärde sanningen är att du ska välja kvalitet framför kalorier, du ska inte blint räkna kalorier utan se till hela matens värde för kalorierna säger bara något om mängden mat men ingenting om matens näringsmässiga kvalitet.

Den femte sanningen är att maten inte är din fiende. Människor som diskuterar kost talar ofta om att utesluta så kallad dålig mat i stället för att försöka förstå hur de interagerar med mat.

Giles Yeo säger att du inte ska vara rädd för mat, han menar att vi måste älska vår mat, men att vi måste äta lite mindre av den.

Därför är det så svårt att gå ned i vikt

Det är väldigt svårt att långsiktigt gå ned i vikt, enligt uppskattning går över 80 procent av dem som tappat mycket vikt upp igen inom fem år.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS