Dagens PS

Konstskatt hittad i ventilationstrumma

Mmakgabo Helen Sebidi  konstnär i Sydafrika
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 26 apr. 2024Publicerad: 27 apr. 2024

En konstskatt på villovägar i drygt 30 år som magiskt dyker upp där den minst av allt förväntades vara var en underbar överraskning för konstnären.

Konstnärinnan Mmakgabo Helen Sebidi  deltog 1989 i en utställning om sydafrikansk konst på kulturhuset.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sverige var en av de länder som engagerade sig mot apartheid i kampen för svartas rättigheter. Det var på så sätt som Mmakgabo Helen Sebidi skulle komma att delta i Kulturhusets utställning om sydafrikansk konst 1989, berättar Dagens Nyheter.

Apartheid påverkade konsten

Att växa upp under förtryck har starkt bidragit till att forma hennes konst – färgstarka kulörer som ett uttryck för frihet och viljan att slå sig loss. Genom sin konst har Mmakgabo Helen Sebidi blivit en länk mellan dem som lämnat jordelivet och de som ska ta över.

Målningarna är inte bara hennes budskap, utan en kontinuerlig dialog mellan den äldre och yngre generationen.

Blev inbjuden till Norrköping

Det var under utställningen på Kulturhuset som hon lärde känna konstnären Peter Dewoon som också var lärare på Norrköpings folkhögskola, dit hon blev inbjuden. Uppvuxen i storstadsslum blev en småstad i Sverige väldigt lockande – det var en kontrast till det liv hon tidigare upplevt.

Återbesöket skedde ett par år senare och med hade Mmakgabo Helen Sebidi med sig ett trettiotal målningar i tanken att ställa ut dessa i Sverige.

Det sex veckor långa besöket var formellt sett ett kulturutbyte med u-länder och finansierades av Nyköpings folkhögskola och Svenska Institutet. Den dåvarande rektorn Arnold Asp och Peter Dewoon blev hennes värdar under besöket.

ANNONS

Gömdes undan och glömdes bort

Rektorn Arnold Asp avled plötsligt och tog med sig en hemlighet i graven.

Det var vaktmästaren Jesper Österberg som av en händelse synade en av ventilationstrummorna under en städning. Längst in i utrymmet hittade de undangömda målningarna – värderade till mellan 400.000 och 700.000 kronor.

Man antar att Arnold Asp lagt in målningarna i den mörka och torra ventilationstrumman istället för att behålla dem i den fuktskadade källaren.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS