Att välja drycker till påskbordet kan vara knepigt. Sill och en del andra rätter kan vara svåra till vin. Vinexperten guidar dig!

ANNONS

Till sillen väljer jag helst en god öl. Det finns ett flertal fina påskbrygder från lokala mikrobryggerier. Ofta säljs de bara i några enstaka Systembutiker på orten, fråga i butiken. Vårt öltips är dock lite allround, i en modern humledoftande stil.

Om man inte tycker om öl kan man vara lite av en daredevil och pröva en Gewurztraminer till sillrätterna på påskbordet. Druvsorten ger en väldigt distinkt karaktär som man antingen brukar älska eller hata.

I Alsace görs flera utmärkta viner av Gewurztraminer, eller pröva gärna vårt tips från Chile. Fruktsötman, syran och kryddigheten i vinet gör att det kan bli en bra kombination till sillrätter.

Albariñoviner på toppkrogarnas vinlistor

Jag vill gärna slå ett slag för vita viner gjorda av druvsorten Albariño. Den odlas främst i Galicien och norra Portugal (Albarinho), och är fortfarande en relativt okänd druvsort för de flesta. 

Albariño ger ofta härliga viner med fräschör och karaktär som passar perfekt till fisk- och skaldjursrätter. Det är antagligen ingen slump att just Albariñoviner dominerar på många av toppkrogarnas vinlistor i spanska matmeckat San Sebastian med omgivningar.

ANNONS
ANNONS

Har vi just fisk eller skaldjur på påskbordet fungerar även Cavan eller Champagnen vi rekommenderar utmärkt. Det är viner som är riktigt goda även till vårkycklingen. 

Roséviner – mer till mat än prat

Bra roséviner har jag alltid gillat, mer till mat än till prat. Vi är många som har upptäckt rosévinernas fördelar, och numera finns det ett hyfsat sortiment även under vinterhalvåret i Sverige. Fördelen är att roséviner är så allround just till mat, du kan ofta ersätta både det vita och det röda med en rosé.

Till påsklammet, som kan variera i smakrikedom beroende på styckningsdel och tillagning, fungerar den Crozes-Hermitage som är Veckans Vinfynd i allmänhet utmärkt. Det gör även en smakrik Pinot Noir, speciellt om kryddningen inte är så dominerande. Passar också utmärkt till kalkon eller kyckling.

Alkoholfria alternativ

Alkoholfria alternativ har jag bestämda åsikter om. Ett gott mineralvatten är ofta det bästa. När det gäller avalkoholiserat vin avstår jag helt. Det är för mig fortfarande en obegriplig produkt. Däremot finns det numera många (nästan) alkoholfria ölsorter som är goda måltidsdrycker.

Välj vad som passar till just ditt påskbord. Glad Påsk!

Öl 

 

ANNONS
ANNONS

Mousserande

  • Champagne Gremillet Cuvée Prestige Brut, Champagne, Frankrike, Nr 72831, 379:-, Ekologiskt, beställ här.
  • Cava Blanc de Noirs 1+1=3 Reserva Familia, Cava, Spanien, Nr 7610, 119:-, Ekologiskt, beställ här.

 

Vitt

  • Cono Sur Bicicleta Gewürtztraminer 2019, Valle del Bío-Bío, Chile, Nr 6680, 89:-, beställ här.
  • Folklore Albariño 2019, Rías Baixas, Spanien, Nr 6263, 99:-, beställ här.

 

Rosé

  • Les Lauzeraies 2018, Tavel, Frankrike, Nr 2724, 129:-, Ekologiskt, beställ här.

 

Rött

  • Punt Road Pinot Noir 2018, Yarra Valley, Australien, Nr 2955, 149:-, beställ här.
  • Crozes-Hermitage Les Meysonniers 2017, Crozes-Hermitage, Frankrike, Nr 74136, 189:-, Ekologiskt, beställ här.