USA har beordrat sina underrättelseorgan att intensifiera sitt spionage på Grönland, ett av de första konkreta stegen mot att ta över ön.
USA ökar insatserna på Grönland


Mest läst i kategorin
Under den gångna veckan utfärdade högt uppsatta tjänstepersoner, nära Tulsi Gabbard som är chef för den nationella underrättelsetjänsten, meddelande till medarbetare om att mer intensivt studera Grönland och även fokusera på öns naturresurser.
Det hemliga meddelandet innehöll även en uppmaning att identifiera personer på Grönland som är positiva till att USA tar över ön.
Direktivet är ett av de första konkreta stegen i Donald Trumps strävan att ta över ön, som i dag är en del av Danmark.
Ordern gick till enheter som Central Intelligence Agency, Defense Intelligence Agency och National Security Agency, skriver WSJ, som understryker att ordern visar att planerna på att ta kontroll över ön är reella.
Dansk USA-bojkott efter Trumps Grönland-utspel. Dagens PS
”Oroad över säkerheten”
James Hewitt, talesperson för det nationella säkerhetsrådet, säger att Vita huset inte kommenterar underrättelsefrågor, men tillägger att ”presidenten har varit mycket tydlig med att USA är oroad över säkerheten i Grönland och Arktis”.
Tulsi Gabbard har inte kommenterat saken men däremot kritiserat WSJ för att publicera uppgifterna.
“The Wall Street Journal borde skämmas för att hjälpa aktörer som försöker undergräva presidenten genom att politisera och läcka hemligstämplad information. De bryter mot lagen och undergräver vår nations säkerhet och demokrati”, är underrättelsechefens kommentar.
Senaste nytt
Ovanligt agerande av USA
Grönland, med 56 000 invånare, har historiskt inte varit central för amerikanskt spionage, enligt en tidigare amerikansk underrättelseofficer som uttalar sig för WSJ.
“Resurserna för underrättelseinsamling är i sig begränsade,” säger personen som menar att resurserna normalt inriktas mot “upplevda hot, inte allierade länder”.
Donald Trump ville redan under sin första period som president ockupera Grönland och har nu aktualiserat frågan igen.
”Vi behöver Grönland för nationell säkerhet och till och med internationell säkerhet, och vi arbetar med alla inblandade för att försöka få det”, sade Trump i ett tal i mars. “På ett eller annat sätt kommer vi att få det”.
Vicepresident JD Vance, dåvarande nationella säkerhetsrådgivaren Mike Waltz och energiministern Chris Wright reste till Grönland i slutet av mars, vilket upprörde Danmark och många grönlänningar.
Besöket satte “fullständigt oacceptabel press på Grönland, grönländska politiker och den grönländska befolkningen”, såväl som på Danmark, sade Danmarks statsminister Mette Frederiksen när planerna presenterades.
Besöket på Grönland får skarp kritik – “en fantasivärld”. Dagens PS
Utesluter inte våld på Grönland
I söndags intervjuades Donald Trump i NBC News och uteslöt då inte att ta Grönland med våld.
“Jag utesluter det inte,” sa han. “Jag säger inte att jag kommer att göra det, men jag utesluter ingenting. Vi behöver Grönland”.
Det som lockar, förutom det strategiska läget, är att där finns betydande fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller, något USA har ont om och där Kina dominerar fullständigt globalt.
Grönland kokar av vrede när USA våldgästar. Dagens PS
Grönlands val: Nej till USA – nej till Danmark. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.