När Danmark nu tar över ordförandeskapet i EU är stödet för unionen större än på flera decennier. Bakom omsvängningen finns Donald Trump.
Trippelchock: Danmark omfamnar EU – tack vare Trump


Mest läst i kategorin
Danmark har länge betraktats som ett av Europas mer EU-skeptiska länder.
Men mycket har förändrats.
Enligt en mätning från tidningen Berlingske uppger 92 procent av danskarna att landet bör förlita sig mer på EU än på USA när det gäller säkerhet. 41 procent ser numera USA som ett direkt hot.
En avgörande förklaring är relationen till USA efter Trumps återkomst till Vita huset.
Missa inte: Snart får du upphovsrätt till ditt eget ansikte – Danmark visar vägen. Dagens PS
Grönland – en het fråga
Konflikten har bland annat rört Grönland – ett självstyrande territorium som tillhör Danmark.
Trump har upprepade gånger uttryckt att han vill att USA ska äga ön medan vice president JD Vance har kritiserat Danmarks försvarsinsatser i Arktis.
Efter ett besök på Pituffik Space Base i mars, sa Vance att Danmark inte gör tillräckligt.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen svarade då att Danmark är ”en god och stark allierad”.
Redan under Trumps första mandatperiod kallade han Frederiksen ”nasty” efter att hon avfärdat idén om att sälja Grönland som ”absurd”.

Minister: “Vi har alltid stöttat USA”
Danmarks EU-minister Marie Bjerre säger till CNN att landet känner sig sviket. Hon nämner inga namn, men tonen är tydlig.
”USA hotar oss med tullar, kritiserar Europa, vår yttrandefrihet och en rad andra saker”, säger hon. ”Självklart måste vi då stå starkare på egen hand”.
Hon fortsätter: ”Du kunde inte ens få in ett papper mellan USA och Danmark. Vi har alltid stöttat USA. Vi gick i krig i Irak och Afghanistan tillsammans med våra soldater”.
Per capita förlorade Danmark näst flest soldater bland alla USA-allierade i Afghanistan.
“Vi kan inte lita på honom”
Lykke Friis, dansk utrikesanalytiker och tidigare minister, säger till CNN att Danmark har genomgått en ”trippelchock”: Brexit, kriget i Ukraina – och Trump.
”Vi har nu ett annat Danmark”, säger hon, och tillägger om Trump: ”Vi kan helt enkelt inte lita på honom”.
Den förändrade attityden märks inte minst i statsminister Mette Frederiksens politik. I juni meddelade hon att Danmark lämnar den så kallade ”snåla fyran” – en grupp EU-länder som motsatt sig en gemensam budgetexpansion och Europas upprustning.
”Nu mer än någonsin måste Europa agera och stå enat”, sa Frederiksen vid en pressträff. ”Vi måste bygga ett ännu starkare Europa, ett säkrare Europa där vi kan skydda våra demokratier”.
Oron i bakgrunden: Putin och Trump
I takt med att Danmark nu axlar ansvaret som EU:s ordförandeland, sker det i en tid där danskarna oroar sig både för Putins krig i öst och Trumps utspel i väst.
”Världsordningen, så som vi har känt den sedan andra världskriget, förändras”, säger Bjerre.
”Vi måste möta den nya geopolitiska situationen”.
Läs också: USA:s nya vapen mot Danmark. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.