Än så länge rör det sig bara om vattenkrig mellan Kina och Filippinerna men konflikten i Sydkinesiska havet trappas upp. Det är spänt läge som gäller.
Spänt läge i Sydkinesiska havet – konflikt trappas upp


Mest läst i kategorin
Det är inte första gången Kina och Filippinerna bråkar i Sydkinesiska havet.
Omstridd ögrupp i Sydkinesiska havet
Problemet är att Kina gör anspråk på nästan hela Sydkinesiska havet.
Där ingår Spratlyöarna som består av 100 små öar och rev. Men även andra länder som Filippinerna gör anspråk på hela eller delar av den omstridda ögruppen, där Filippinerna till och med kallar området för det Västra filippinska havet.
De två länderna har hamnat i luven på varandra vid ett flertal tillfällen på sistone, rammat varandras båtar och använt vattenkanoner.
På onsdagen var det dags igen och snart kan det spända läget leda till att vattenkriget blir betydligt värre uppger Al Jazeera.
Senaste nytt
Spänt läge – vattenkanoner och kollisioner
Två filippinska fartyg som samlade in sandprover “i ett marint forskningsinitiativ” anklagar den kinesiska kustbevakningen för att ha rammat ett av sina forskningsfartyg och sedan använt vattenkanoner mot fartyget.
“De aggressiva manövrarna och olagliga handlingarna satte civila besättningsmedlemmars liv i fara”, uppger den filippinska regeringen.
Den senaste incidenten skedde vid Sandy Cay – några sandbankar nära ön Thitu.
Filippinerna har militärer på ögruppen
Thitu är den enda bebodda ön i Spratlyöarna och Filippinerna har en militär utpost och en landningsbana på ögruppen, uppger Newsweek vidare.
Kina vill dock lägga beslag på ön och samtliga sandbankar runt omkring och har de senaste åren ökat sina patruller i området vilket har lett till konfrontationer och skadade filippinska sjömän.
Det är dock första gången Kina använder vattenkanoner mot filippinska fartyg i området och Kina hävdar att Filippinerna rör sig “olagligt” i vattnen kring Sandy Cay.
Kina kallar sandbankarna “Tiexian-revet” medan de i Filippinerna går under namnet “Pag-asa”.
Viftar med egna flaggor
Båda länderna har viftat med sina egna flaggor på Sandy Cay och backar ovilligt bort från vad de anser tillhöra respektive land.
Frågan är hur långt bråket kommer att gå – och om det spända läget går över från vattenkrig och kollisioner till att länderna snart börjar använda skarp ammunition.

Läs även:
Luftens hangarfartyg från Kina kan släppa 100 drönare. Dagens PS
Kina bygger superdator – i rymden. Dagens PS

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.