Venedig sjunker. Nu presenteras en radikal räddningsplan: att pumpa ner vatten i jorden för att lyfta hela staden, bokstavligt talat.
Radikal räddning: Kan Venedig lyftas ur lagunen?


Mest läst i kategorin
Venedig, den ikoniska staden med sina torg, palats och kanaler. Som flyter på vattnet – men också sjunker mot sin undergång.

Stadens tragiska skönhet är en svårslagen turistmagnet som drar till sig runt 30 miljoner besökare årligen, enligt BBC, och där det faktum att den sjunker utgör en del av lockelsen: Människor vill hinna se Venedig innan det är för sent.
Men för de 50 000 invånarna som bor där är det inte fullt så romantisk, utan ett dagligt hot.
Läs mer: Trots vrede nu blir det dyrare att besöka turistmagneten. Dagens PS
Sjunker allt snabbare
Venedig, som räknas till UNESCOs världsarv, har under det senaste århundradet sjunkit med ungefär 25 centimeter. Samtidigt har havsnivån stigit med nästan 30 centimeter, till följd av regelbundna översvämningar. Det rör sig om några få millimeter årligen, men på senare år har klimatförändringarna, industrins inverkan och massturism skyndat på förloppet – och i längden ser det illa ut.
Trots miljardinvesteringar i barriärsystemet MOSE fortsätter vattennivåerna att stiga snabbare än staden kan skyddas, skriver Nature.
Men tänk om det gick att vända utvecklingen?
Räddningen av Venedig har stötts och blötts i över hundra år, men nu har en italiensk ingenjör presenterat ett nytt förslag. CNN berättar om den djärva planen: att höja själva staden.
Senaste nytt
Vinner tid för Venedig
Bakom idén står Pietro Teatini, docent i hydrologi och hydraulik vid universitetet i Padua. Enligt CNN föreslår han att man injicerar vatten i djupa akvifärer 600-1 000 meter under Venedigs lagun för att fysiskt lyfta staden uppåt, så mycket som 30 centimeter.
Det skulle inte lösa problemet för alltid, men vara ett sätt att vinna tid.
”Vi kan säga att vi har 50 år framför oss, inklusive MOSE-systemets livslängd, för att utveckla en ny strategi”, säger Teatini till CNN.
En akvifär är ett lager av berg eller jord under markytan som kan lagra och leda vatten, ungefär som ett naturligt, underjordiskt vattenmagasin.
Istället för att pumpa ut vatten, vilket orsakade stora sättningar på 1900-talet, vill han injicera saltvatten, vilket det finns gott om i lagunen, i sandlagren djupt under ytan.
Teatini menar att metoden är inspirerad av gaslager i italienska Po-dalen, där marknivån visat sig stiga och sjunka beroende på hur mycket gas som lagras under jorden när reservoarerna fylls på.
Läs mer: Klimatexpert, Venedig behöver 5o dagars regn. Dagens PS
Stabil höjning – utan sprickor
Teatinis plan innebär att man borrar ett dussin brunnar i en 10 kilometer bred cirkel runt Venedig. Detta för att uppnå en jämn, stabil höjning av marken. Inte bara för själva Venedig, utan även för vissa öar och delar av fastlandet.
”Vi har ett maximalt mål på 20-30 centimeter höjning, för vi vill inte skapa sprickor”, säger Teatini till CNN.
Vattnet skulle pumpas in med lågt tryck, på stora djup, i ett tredimensionellt system där lyftet till ytan blir jämnt fördelat för att undvika sprickbildning.
Om projektet skulle stoppas helt, skulle marken börja sjunka igen. Därför studerar Teatini och hans team nu möjligheten att blanda in tillsatser som håller marken expanderad när injektionerna har avslutats.
Kräver flera års tester
Projektet är radikalt, men ingen slutgiltig lösning. Teatini ser det som ett sätt att vinna tid medan politiker och tekniker utvecklar ett mer permanent skydd.

I dagsläget fortsätter Venedig att sjunka medan havsnivån stiger.
MOSE-barriärerna, som byggts upp sedan 1980-talet till en kostnad av cirka sex miljarder euro, har redan aktiverats cirka 100 gånger sedan de började användas 2020. Det är betydligt oftare än de fem gånger per år som förutsågs.
Varje gång barriärerna stängs påverkas hamntrafiken och lagunens naturliga vattenutbyte, vilket på sikt kan förändra ekosystemet.
Därför väcker Teatinis idé stort intresse – trots att den kräver flera år av tester och ytterligare investeringar. Som nästa steg föreslås ett pilotprojekt i en del av lagunen för att testa metoden under 2-3 år till en kostnad av 30-40 miljoner euro.
”Om det lyckas”, säger han till CNN, ”kan det ge Venedig ett välbehövligt andrum – och mänskligheten en andra chans att rädda en av sina mest älskade städer”.
Läs mer: Turistattraktionerna som gör flest besvikna. Dagens PS
Fakta: Venedig och vattnet
-
Historik: Under sin 1000-åriga historia har Venedig byggt kanaler och omdirigerat floder för att hantera stigande vattennivåer.
-
Industrins påverkan: På 1960- och 70-talen sjönk staden med nästan 12 cm till följd av vattenutvinning i industriområdet Marghera.
-
MOSE-systemet: Ett system av barriärer som byggts för att skydda mot översvämningar. Invigdes 2020, har kostat cirka 6 miljarder euro och använts omkring 100 gånger – trots att det inte är officiellt i drift.
-
Konsekvenser av MOSE: När barriärerna höjs stängs lagunen tillfälligt, vilket påverkar fartygstrafik och lagunens naturliga vattenomsättning.
-
Ny idé: Forskare föreslår nu att höja stadens marknivå genom att injicera vatten i djupa grundvattenmagasin – en kontrollerad, omvänd variant av det som tidigare fick staden att sjunka.

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.