I vinter har Alperna fått mindre än hälften av sitt normala snöfall och det torra vintervädret skapar oro för att Italien åter ska drabbas av torka i sommar.

ANNONS

Den här vintern har Alperna fått mindre snö än normalt och i Venedig, där det är normalt med översvämningar, är vattnet så lågt att gondoler, vattentaxi och ambulanser inte kan navigera på kanalerna, det rapporterar CNN.

Italiens vattenbrist är allvarlig

Venedigs problem skylls på flera saker, regnbrist, fullmåne, ett högtryckssystem och havsströmmar.

Enligt miljögruppen Legambiente är vattenbristen i italienska sjöar och floder allvarlig, särskilt i landets norra delar.

Vattennivån i Gardasjön är rekordlåg, vattnet är så lågt att det nu går att ta sig till den lilla ön San Biagio via en exponerad väg.

Undantagstillstånd förra året

Från Alperna ned till Adriatiska havet rinner Italiens längsta flod Po, enligt miljögruppen har nu Po 61 procent mindre vatten än vad som är normalt vid den här tiden på året.

ANNONS
ANNONS

I juli förra året drabbades områden runt Po av sin värsta torka på 70 år. Dessa områden står för cirka en tredjedel av Italiens jordbruksproduktion och torkan gjorde att undantagstillstånd utropades i området.

Italien behöver 50 dagars regn

Massimiliano Pasqui är Klimatexpert vid det italienska vetenskapliga forskningsinstitutet CNR.

Han säger enligt dagstidningen Corriere della Sera, att Italien befinner sig i en vattenunderskottssituation som har byggts upp sedan vintern 2020–2021.

”Vi behöver återhämta oss 500 millimeter i de nordvästra regionerna: Vi behöver 50 dagars regn”, säger han, skriver CNN.

Snö och regn väntas

Vädret i västra Europa har dominerats av en anticyklon de senaste 15 dagarna och det har gett milda senvårs-temperaturer.

ANNONS
ANNONS

Enligt de senaste väderprognoserna ser det dock ut som om välbehövlig nederbörd är på väg och snö kommer falla över Alperna under kommande dagar.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Snöfritt Davos visar klimatförändringarna för WEF [Dagens PS]