Dagens PS

Protester i EU mot stopp för rysk gas

Oenighet i EU kring stopp för rysk energi
Gärna fartyg med LNG ombord, men inte i form av flytande naturgas från Ryssland. Beskedet från EU där dock splittringen är tydlig. (Foto: Stefan Sauer/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 09 maj 2025Publicerad: 09 maj 2025

EU vill helt kapa energibanden med Ryssland. Nu går två Putin-vänliga länder emot planen och ett annat land varnar för följderna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Kriget i Ukraina har brutalt blottat riskerna för utpressning, ekonomiskt tvång och prischocker. Med RepowerEU har vi diversifierat vår energiförsörjning och drastiskt minskat vårt beroende av ryska fossila bränslen. Nu är det dags för Europa att helt bryta energibanden med en opålitlig leverantör”, förkunnade Ursula von der Leyen i samband med att EU-kommissionen presenterade planen i Europaparlamentet tisdag.

Förslaget slår fast att långsiktiga gasavtal med Ryssland ska avvecklas senast under 2027. Det innehåller även ett förbud mot att teckna nya kontrakt och ett stopp för köp av rysk gas på spotmarknaden.

Planen får starkt stöd från de flesta medlemsländer, inte minst från Polen och Baltikum där man längre krävt hårdare energisanktioner mot Ryssland.

EU:s beroende av gas – därför är de ryska avtalen en rävsax. Dagens PS

Snabba protester

Samtidigt kom det snabbt protester mot EU-planen. Flera länder i Central- och Östeuropa uttrycker oro över importstoppet och varnar för stigande energipriser och risker i energiförsörjningen.

Ungern och Slovakien meddelade snabbt att man kommer att fortsätta importera från Ryssland och kallar planen ”ett ödesdigert misstag”. Även Österrike, tungt importberoende, varnar för konsekvenserna, skriver Aktuell hållbarhet.

Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó fördömde snabbt EU-planen som han kallade ”tvingande, artificiell och ideologisk”. Ungern påpekar dessutom att planen inskränker den nationella suveräniteten och försvagar EU:s konkurrenskraft.

Slovakien har uttryckt liknande åsikter och säger att åtgärderna i planen utgör ”ett potentiellt hot mot nationella intressen”.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Energimarknaden reagerade

Inte bara europeiska Putin-kramare reagerade utan även energimarknaden. På gasbörsen TTF steg spotpriset med 5,5 procent, den största dagliga uppgången sedan i mitten av mars.

Vid en presskonferens medgav EU-kommissionären Dan Jørgensen att det kan bli svårt att genomföra planen fullt ut utan att påverka gaspriserna i Europa.

För att motverka det pekade Jørgensen på EU:s nya LNG-projekt som väntas öka tillförseln av gas fram till 2026 och kompensera för det ryska bortfallet.

Ingen rysk gas ger “ett splittrat EU”

Nu tror ändå källor med insyn att det blir ett splittrat EU som inte helt ställer sig bakom planen.

”Även om de flesta länder troligen kommer att följa planen, så kommer en minoritet att göra motstånd. Jag tror till exempel inte att Ungern och Slovakien kommer att underkasta sig det nya regelverket”, säger en källa med insyn.

RepowerEU-planen/EU:s huvudmål

* Fullständigt avveckla energiimport från Ryssland senast 2027.

ANNONS

* Säkerställa att EU:s energiövergång sker gradvis och säkert.

* Diversifiera EU:s energiförsörjning, minska beroendet av fossila bränslen och öka användningen av förnybar energi.

(Källa: EU-kommissionen)

Smärtsamt för Europa – flerfaldig prisökning för naturgas. Dagens PS

Ryssland hotar svenska varumärken: “Fritt att tas över”. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS