Ultranationalisten George Simion leder stort efter första omgången i Rumäniens presidentval. Resultatet vittnar om en växande splittring inom EU och hur Trump-ideal vinner mark i Östeuropa.
Trumpism och nationalism: Rumäniens vägval blottar sprickan i EU


Mest läst i kategorin
Rumänien har, liksom grannländerna Ungern och Slovakien, blivit en spelplan för nya politiska krafter som utmanar det västorienterade etablissemanget.
Det preliminära resultatet av helgens presidentval visar att ultranationalisten och EU-skeptikern George Simion leder stort med drygt 40 procent av rösterna. Bukarests sittande borgmästare Nicusor Dan kom tvåa med cirka 21 procent. PNL:s förre ledare Crin Antonescu ligger på 20,3 procent, rapporterar AP.
De två toppkandidaterna går nu vidare till en andra valomgång den 18:e maj.
George Simion, 38, har gjort sig känd för sin kritik mot EU:s ledarskap och sitt motstånd mot militärt stöd till Ukraina. Han har öppet uttryckt stöd för Donald Trumps MAGA-rörelse – han beskriver sig gärna som en rumänsk Donald Trump – och säger sig vilja se likasinnade ledare i Bukarest och i Warszawa.
I intervjuer med Reuters uppger han att detta skulle stärka banden till USA.
Läs mer: Rumänien och Bulgarien tar plats i Schengen. Realtid
Nationalistiska ledare vinner terräng
Det är andra gången första omgången av valet hålls, eftersom valet i höstas ogiltigförklarades efter misstankar om rysk inblandning.
Resultatet ses av politiska bedömare som en varningsflagga för hur långt den nationalistiska högern kan komma att gå i EU:s östra medlemsländer.

Simion stöds av Calin Georgescu, den tidigare extremhögerkandidaten som ledde i höstas innan han diskvalificerades. Han dök upp på den politiska arenan från närmast ingenstans med skarp kritik mot NATO, EU och stödet till Ukraina. Efter en massiv kampanj på Tiktok tog han sig vidare till omgång två innan valet ogiltigförklarades, berättar SVT:s EU-korrespondent Christoffer Wendick.
Valomgången avbröts dock efter stark misstanke om rysk påverkan.
Beslutet att riva upp valet var kontroversiellt. I ett uppmärksammat tal i München tidigare i år tog USA:s vicepresident JD Vance det upprivna valresultatet i Rumänien som ett exempel på hur demokratin i Europa är hotad och sade att valet hade ställts in på ”lösa grunder”.
Georgescu är numera förbjuden att kandidera men deltog ändå i helgens valkampanj.
Simion ställde också upp i höstas men fick då bara 14 procent av rösterna. Nu tycks många av Georgescus anhängare ha ställt sig bakom Simion, som vill göra Georgescu till premiärminister, uppger SVT.
Även Simion har byggt mycket av sina framgångar på en Tiktok-kampanj.
Senaste nytt
Vill ställa in Rumäniens stöd till Ukraina
Simion säger sig vilja stanna i EU och Nato men minska Bryssels inflytande. När det gäller Ukraina vill han ställa in Rumäniens militära stöd, samt stoppa den tullbefriade matimporten.

Enligt Reuters har Rumänien hittills donerat ett Patriot-luftvärnssystem, tränat ukrainska stridspiloter och möjliggjort export av 30 miljoner ton spannmål genom hamnen i Constanța sedan invasionen inleddes.
Politiska bedömare varnar för att en seger för Simion kan isolera landet, urholka privata investeringar och destabilisera Natos östra flank – där Ukraina kämpar mot en tre år lång rysk invasion, uppger Reuters.
Även om presidentens roll i inrikespolitiken är begränsad, har ämbetet stort inflytande över säkerhetspolitiken, rättsväsendet och EU-frågor, inklusive vetorätt i vissa beslut. Presidenten utser även premiärminister, chefsdomare, åklagare och underrättelsechefer.
En nationalistisk president kan skaka både Rumäniens nuvarande regering och EU:s redan splittrade linje i frågor som Ukraina, USA och demokratisk sammanhållning.
Nicusor Dan, som också är systemkritisk men med fokus på antikorruption, har haft visst stöd bland väljare i diasporan men väntas få svårt att samla de etablerade partierna bakom sig i andra omgången.
Läs mer: EU-kängan till Trump, vi straffar inte våra grannar. Dagens PS

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.