Dagens PS

Fula förhandlingar: Länder pressas att använda Starlink

Coolt om vi alla fick tillgång till Starlink. (Foto: Getty Images. Obs, bilden är ett montage och visar inte Starlink)
Starlinks satellitlösning för ett stabilt internet har välkomnats av flera länder den senaste tiden. (Foto: Getty Images. Obs, bilden är ett montage och visar inte Starlink)
Jenny Folkesson
Jenny Folkesson
Uppdaterad: 09 maj 2025Publicerad: 09 maj 2025

Det land som vill vara på god fot med Donald Trump gör bäst i att köpa in Elon Musks internetlösning Starlink. Annars kanske övriga handelsrelationer med USA surnar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är Washington Post som har granskat USA:s handelsrelationer med andra länder i relation till Starlink. Det visar sig att den amerikanska teknologiska lösningen ligger på bordet under förhandlingarna om nya handelstullar.

Upptäckten anses av vissa experter vara problematisk med tanke på Elon Musks nära relation till president Donald Trump.

Läs mer: Musks tweet skapar oro i Bryssel – nu vill EU kapa Starlink. Dagens PS

Washington Posts granskning visar att amerikanska diplomater världen över har uppmanats att rekommendera satellittjänsten i förhandlingar. Flera länder har efter förhandlingar om handelsvillkor också valt att börja använda Starlink.

Enligt källor till Washington Post rör det sig om Lesotho, Indien, Somalia, Bangladesh, Pakistan, Kambodja och Vietnam.

ANNONS

Senaste nytt

Starlink är välkänt för sin förmåga att tillhandahålla ett stabilt internet även i annars otillgängliga områden. Så viljan att välkomna Starlink finns i flera fall redan hos länderna.

Icke desto mindre står det nu klart att företaget har blivit en bricka i förhandlingsspelet. Enligt uppgift har vissa av de amerikanska diplomaterna uppgett att en implementering av Starlink är ett tecken på att landet ifråga vill förbättra sina handelsrelationer med USA.

ANNONS
“Kina fuskade sig till toppen”: Ny utrikespolitik väntar
Vi ska alltid sätta amerikanernas och Amerikas intressen över allt annat, har USA:s utrikesminister Marco Rubio sagt. (Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT)

Kritik mot ultimatum

Utrikesminister Marco Rubio har också skriftligt meddelat ambassadpersonal att de aktivt ska främja amerikanska satellitföretag i allmänhet och Starlink i synnerhet. Detta för att motarbeta kinesiska och ryska konkurrenter globalt.

Men röster höjs också i för det problematiska i att Elon Musk samtidigt är en av Donald Trumps största supportrar och att de båda männen står varandra nära.

Å ena sidan är det logiskt att USA vill främja inhemska företag. Å andra sidan kan det vara tal om en otillbörlig påverkan på handelspolitiken när tal om ekonomiska sanktioner kombineras med uppmuntran att gynna specifika företag nära kopplade till presidenten.

Starlink har haft en mycket avgörande roll i försvaret av Ukraina. Men satellittjänsten är inte ensam på marknaden. Tidigare i vår formligen exploderade en europeisk rival på börsen. Det franska bolaget Eutelsat seglade plötsligt upp med en hisnande kursökning på 390 procent på bara en vecka.

Anledningen var en allt mer försämrad relation mellan USA och Ukraina efter Donald Trumps återkomst till Vita huset. Eutelsat har också teknisk kapacitet att potentiellt ersätta Starlink i Ukraina.

Läs också: Sverige i valet och kvalet mellan Musk och EU. Realtid

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS