EU väntas nu ta ett beslut om att fasa ut ryskt gödsel. Samtidigt agerar svenska parter för att skapa fossilfri mineralgödsel.
Nu ska EU stoppa ryskt gödsel


Mest läst i kategorin
EU väntas anta en eskaleringsplan för tullar på rysk mineralgödsel denna vecka, skriver norska Dagens näringsliv.
Höjda tullar ska stärka den europeiska konkurrenskraften och slå hårt mot rysk export, är planen.
Det här kommer det, bland annat, att jublas över i Norge där Yaras vd Svein Tore Holsether länge och intensivt varnat för Europas beroende av rysk mineralgödsel.
Inte så konstigt, kanske någon invänder, med tanke på att Yara är världsledande på marknaderna för ammoniak, urea, salpetersyra och tekniska nitrater och det är just urea som i hög grad står i fokus för EU:s beslut.
Här importerar EU mer än någonsin – från Ryssland. Dagens PS
Intensiv lobbying mot gödsel
Holsether har lobbat intensivt för ett EU-agerande mot rysk mineralgödsel och träffade så sent som i måndag EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen för att lägga fram sin sak.
”Jag kan inte säga vad hon sa på grund av ´Chathams husregler´, men jag kan säga vad jag tog upp. Det handlar om trycket på den europeiska industrin på grund av importen från Ryssland”, säger Holsether till Dagens näringsliv.
Fram tills nu har EU:s beroende av Ryssland ökat. 2023 kom 25 procent av EU:s import av mineralgödsel från Ryssland, 3,6 miljoner ton. 2024 var andelen 30 procent och 4,4 miljoner ton.
En av orsakerna är att produktionen inom EU minskat till följd av dyr energi.

Importen från Ryssland har ökat
Det är energikrävande att tillverka gödsel och där har Ryssland en massiv konkurrensfördel, menar Yara-chefen.
När rysk gas inte längre hittar samma marknad i Europa kan Ryssland använda den för att tilllverka framför allt urea, världens mest använda kvävegödselmedel och en produkt EU importerar för cirka 1,26 miljarder euro per år.
EU-importen av rysk urea är i dag 48 procent högre än snittet för de fem åren före invasionen av Ukraina, enligt Yara.
”Det är bortom all logik”, säger Svein Tore Holsether.
Trots att bönderna inom EU sannolikt får betala 5-10 dollar mer per ton för mineralgödsel än tidigare, har EU-parlamentets förberedande utskott enhälligt röstat för de nya tullarna, vilka kan förverkligas i sommar.
Frågan är sedan hur USA kommer att agera. USA blir den viktigaste kvarvarande köparen av rysk mineralgödsel i väst när EU fasar ut produkterna, och USA har som bekant infört tullar på norska och europeiska produkter men inte på ryska.
Vill minska klimatavtryck
I Sverige pågår ett annat stort projekt där Arla och Lantmännen samarbetar kring fossilfri mineralgödsel.
Parterna har tecknat ett långsiktigt avtal om fossilfri mineralgödsel för att minska klimatavtrycket och skapa mer fossilfri odling i Sverige.
”Verklig förändring kräver att stora aktörer i livsmedelskedjan tar ansvar. När tongivande företag går före, skapas viktiga förutsättningar för en mer hållbar livsmedelsproduktion i hela landet”, säger Lantmännens hållbarhetschef Claes Johansson.
Fossilfri mineralgödsel tillverkas med så kallad grön ammoniak, producerad med hjälp av förnybar energi som exempelvis vattenkraft. Den innebär 70–90 procent lägre klimatavtryck än konventionell mineralgödsel.
Genombrottet – växer mer med mindre gödsel. Dagens PS
Rysk ekonomi pressas av kriget och västs sanktioner. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.