Forskare larmar om hot, lobbyism och maktspel bakom kulisserna: “Det är företagskapning”, säger en källa.
Larmet: FN-förhandlingar kapas inifrån – “bildade en ring”


Mest läst i kategorin
Förhandlingarna om ett globalt plastavtal beskrivs som avgörande för klimatet, miljön och människors hälsa. Men processen har blivit en maktkamp där olje- och plastindustrin, med stöd av petrostater som Saudiarabien, enligt flera källor försöker sabotera hela uppgörelsen.
Nu vittnar forskare och miljöorganisationer om trakasserier, övervakning och en oroväckande närhet mellan FN:s miljöorgan och industrins företrädare.
Omringad och utskälld av lobbyister
En av dem som drabbats är Bethanie Carney Almroth, ekotoxikolog vid Göteborgs universitet och ledamot i en vetenskaplig koalition som stödjer ett starkt plastavtal. Under ett möte i Ottawa blev hon, enligt egen utsago, omringad av anställda från ett stort amerikanskt kemikalieföretag.
”De bildade en ring runt mig”, berättar hon för The Guardian. Vid ett annat tillfälle stormade en representant från plastförpackningsindustrin ett officiellt FN-evenemang och skrek att hon spred ”desinformation” och ”skrämselpropaganda”.
Vill du få dagens viktigaste nyheter direkt i inkorgen?
“Jag har blivit trakasserad och skrämd många andra gånger, i många olika sammanhang – på möten utanför förhandlingarna, vid sidoevent, även på vetenskapliga konferenser, via e-post och så vidare”, säger Carney Almroth.
Hon har nu vidtagit säkerhetsåtgärder, som att använda sekretesskydd på mobilen för att undvika att lobbyister filmar hennes anteckningar.
”Det är en högstressig miljö där man måste vara ständigt vaksam”, säger hon.
Petrostater blockerar förhandlingarna
Målet med FN:s plastförhandlingar, som leds av FN:s miljöprogram UNEP, är att få till ett bindande avtal för att bromsa den snabbt växande plastproduktionen. Om inget görs spås produktionen tredubblas till 2060 – med enorma konsekvenser för klimat, ekosystem och människors hälsa.
Men en allians av oljeproducerande länder – ledd av Saudiarabien – blockerar förhandlingarna, enligt flera källor.
I december satte gruppen stopp för ett förslag om produktionsbegränsningar. Enligt The Guardian kallas Saudiarabien för ”ringleader” i motståndet.
”Vi ser en förhandling i fullständig ond tro”, säger David Azoulay på Center for International Environmental Law. Han beskriver hur oljeländerna använder sin erfarenhet från klimatförhandlingar till att bromsa och försvaga processen.

FN-organet får hård kritik
Även UNEP:s generaldirektör Inger Andersen har fått skarp kritik.
Över 100 miljöorganisationer har uttryckt oro för hennes uttalanden och ”brist på transparens”. I ett tal 2024 avfärdade hon frågan om produktionsstopp som ”inte en intelligent diskussion”.
Enligt kritiker riskerar uttalandet att förminska vetenskapliga bevis om att problemen med plast börjar redan vid utvinningen av fossila bränslen.
Samtidigt har Saudiarabien etablerat täta band med UNEP.
Landet har donerat över 20 miljoner dollar till FN-organet mellan 2020 och 2024, och bjudit in Andersen till flera ministermöten och konferenser. I november 2024 valdes dessutom en saudisk energitjänsteman in i den kommitté som styr förhandlingarna.
Läs även: Unik FN-dom avgör länders plikt för klimatet. Dagens PS
Industrins lobbyister dominerar
Vid det senaste förhandlingsmötet i Sydkorea i december deltog över 220 industrilobbyister – tre gånger fler än oberoende forskare. Enligt en analys från CIEL gav detta plastindustrin oproportionerligt stort inflytande.
Vissa lobbyister smögs dessutom in i nationella delegationer, vilket gav dem tillgång till förhandlingar bakom stängda dörrar.
”Lobbyisterna har mycket mer makt och tillgång. De kan komma in i rum som jag inte har tillgång till”, säger Carney Almroth.
Vetenskapen hamnar i skymundan
Den vetenskapliga koalitionen Scept, som samlar över 450 forskare utan industrikopplingar, varnar för att de inte får tillgång till viktiga möten – vilket gör det svårt att bemöta vilseledande påståenden från industrins sida.
Enligt Scept ignorerades också deras omfattande synpunkter på en viktig UNEP-rapport om plastföroreningar 2023, som de menar underskattade de verkliga hälsoriskerna.
Nästa runda: Kaos att vänta
Nästa stora förhandlingsrunda hålls i Genève i augusti. 95 länder har krävt ett mer ambitiöst avtal – men motståndet är massivt.
”Jag tror vi kan vänta oss kaos och fyrverkerier”, säger Carney Almroth.
Själv fortsätter hon trots motvinden: ”Jag backar inte. Jag svarar med fakta och siffror”.
Vad är plastavtalet?
Det globala plastavtalet är ett FN-lett initiativ för att stoppa plastföroreningarna i världen – särskilt i haven. Förhandlingarna startade 2022 och syftar till att ta fram ett rättsligt bindande avtal som reglerar hela plastens livscykel – från produktion till avfall och nedskräpning.
Avtalet ses som avgörande för att minska både plastens miljöpåverkan och dess bidrag till klimatförändringarna. Men förhandlingarna har kört fast, främst på grund av motsättningar mellan länder som vill införa bindande regler för plastproduktion och kemikalier – och länder som vill fokusera enbart på avfallshantering.
Sverige och EU tillhör de länder som driver på för ett ambitiöst avtal med tvingande åtgärder. Målet är att avtalet ska kunna beslutas under 2025.
Källa: Regeringen
Läs också: Genombrott: Så kan vi återvinna plast – och tjäna pengar. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.