Ibland lyfts den ryska krigsapparaten fram som en orubblig kraft som skakar av sig alla motgångar. Men verkligheten tycks vara en helt annan.
Grus i den ryska maskinen: Kämpar med nya stridsflyg


Mest läst i kategorin
När det ska byggas nya ryska stridsflygplan går det inte enligt plan. En avsaknad av både arbetskraft och viktiga komponenter försvårar arbetet för en av krigets viktigaste produkter.
”Det var redan svårt för dem att få tag på mycket av det de behövde, men nu har det bromsats ännu mer av säkerhetsskäl – de vill inte offra fler bombplan,” säger Oliver Ruth, underrättelseanalytiker, till amerikanska Newsweek.
Svårt att ersätta ryska bombplan efter attentat
När Ukraina överraskade det ryska flygvapnet med en drönarattack djupt bakom den ryska gränsen orsakade man stor skada. Men nu pekar mycket på att skadan kan bli mycket långvarig. Ryssland får det svårt att återupprätta sin förlorade förmåga.
Det är Newsweek och finska Yle som rapporterat om den växande krisen vid Kazan Aviation Plant, den enda anläggningen i Ryssland med kapacitet att ersätta de bombplan som slogs ut i attacken.
Läs även:
Fabrikerna tystnar i Ryssland – största tappet sedan krigets början. Dagens PS
Produktion i snigelfart trots expansion
Satellitbilder visar hur Ryssland under året byggt ut anläggningen i Kazan med flera nya byggnader. Men enligt experter löser det inte grundproblemen. Trots satsningen har fabriken bara lyckats färdigställa två Tu-160M2 och två Tu-160M under 2024, bombplan som använts för att avfyra kryssningsrobotar mot Ukraina.
Enligt Marko Eklund, militäranalytiker vid Yle, säger detta en hel del om kapaciteten.
“Ryssland vill framstå som jämnbördig med USA, men faktum att man producerar föråldrade bombplansmodeller talar sitt tydliga språk.”
Saknar både folk och delar
Bakom de ryska motgångarna finns två tunga skäl: arbetskraftsbrist och komponentproblem. Sanktionerna har kraftigt strypt tillgången på elektronik och reservdelar, och importvägarna från grannländer har i stort sett torkat ut.
“De får inte in vad de behöver, och det som tidigare var svårt har blivit ännu långsammare på grund av säkerhetsöverväganden. De vill inte riskera att förlora fler bombplan”, säger Oliver Ruth till Newsweek.
Ukrainska källor rapporterar samtidigt att Ryssland klarar av att färdigställa ett nytt stridsflygplan var eller varannan månad, långt ifrån de produktionsmål som den statliga jätten United Aircraft Corporation tidigare kommunicerat.
Samtidigt har bolaget sagt upp 1 500 chefer, i vad som kan vara en signal om att Kreml prioriterar andra delar av krigsapparaten, som drönare och missiler.
Framtiden för ryska flygvapnet oviss
Trots löften om ökad produktion har Ryssland svårt att infria sina egna löften. Brister gör att varje nytt bombplan blir en dyr investering i ett läge där den ryska militärbudgeten redan sväller.
Att Vladimir Putin nu öppnat för att skära i försvarsutgifterna från nästa år väcker frågan: hur länge kan Ryssland upprätthålla sin flygkapacitet?
Enligt Ruth kan landet på sikt tvingas backa från ambitionerna att förlita sig på strategiska bombplan, en symboliskt tung reträtt för ett krig som allt oftare tvingas anpassas efter verklighetens begränsningar.
Läs även:
Rysslands motståndskraft kan vara slut – tillväxten nära noll. Realtid

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.