Dagens PS

Grannarna fruktar Kinas nya megaprojekt 

Kinas damm
Floden Yarlung Zangbo i Tibet, som längre ned kallas Brahmaputra (Foto: Antoine Taveneaux/CC BY-SA 3.0/Wikimedia Commons)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 23 juli 2025Publicerad: 23 juli 2025

170 miljarder dollar, hemlighetsmakeri och känsliga gränskonflikter kastar skuggor över världens största vattenkraftverk. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kina har inlett bygget av vad som beskrivs som världens största vattenkraftverk – ett gigantprojekt vid floden Yarlung Zangbo i Tibet. 

Enligt Kina är dammen en del av landets satsning på grön energi och koldioxidneutralitet. 

Projektet beskrivs som “ekologiskt hållbart” av statlig media och ska även skapa arbetstillfällen och stärka lokala industrier i Tibet, rapporterar BBC

Men medan Peking talar om grön energi och ekonomisk tillväxt, växer oron i länderna nedströms. Både Indien och Bangladesh är starkt beroende av floden, som längre ned kallas Brahmaputra och är livsviktig för både jordbruk och vattenförsörjning.

Dammbygge i konfliktzon

Projektet omfattar fem dammar längs ett 50 kilometer långt avsnitt där floden kastar sig ned från Tibetanska högplatån. Kina har ännu inte släppt några tekniska detaljer om hur det ska byggas, men siktar på att producera el redan i början av 2030-talet.

Premiärminister Li Qiang presenterade satsningen i helgen, vilket direkt fick aktier i kinesiska bygg- och ingenjörsbolag att rusa.

Men för Indiens del river projektet upp gamla sår. Länderna utkämpade ett gränskrig i området redan på 1960-talet, och i dag är spänningarna fortsatt höga.

Kinas damm
Dammen ska byggas vid floden Yarlung Zangbo (Foto: mayanming/CC BY-SA 3.0/ Wikimedia Commons)
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Nöje & Underhållning

Peter Jöback bjuder hem publiken till sin egen trädgård

10 juli 2025

Kan slå hårt mot jordbruk och vattenförsörjning

Delstaten Arunachal Pradesh i nordöstra Indien ligger direkt nedströms dammen, och delstatens chefsminister varnade tidigare i år för att ”80 procent av floden kan torka ut” om Kinas planer blir verklighet. 

Samtidigt riskerar andra delar av Indien, som Assam, att översvämmas, beroende på hur vattenflödet kontrolleras. Det rapporterar Reuters

Michael Steckler, professor vid Columbia University, lyfter även att dammen kan stoppa sediment från att nå flodens nedre delar. Sedimentet innehåller viktiga näringsämnen som jordbruket på låglandet är beroende av.

Läs även: Kinas sista generation – där familjelivet tynar bort. Dagens PS

Anklagas för att använda vattnet som maktmedel

Bristen på öppenhet från kinesiskt håll har fått flera experter att höja ögonbrynen. Enligt Sayanangshu Modak, forskare vid University of Arizona, befarar många att dammen i värsta fall kan användas som ett geopolitiskt vapen.

“Bygget av vattenkraftverket vid Yarlung Zangbo är en fråga inom ramen för Kinas suveräna angelägenheter”, svarade det kinesiska utrikesdepartementet i veckan, men tillade att man haft ”nödvändig kommunikation” med grannländerna om flödesdata och översvämningsrisker.

Kanske mindre dramatiskt än det låter

ANNONS

Samtidigt tonar vissa forskare ned hotbilden. 

Modak påpekar att det mesta av vattnet i Brahmaputra faktiskt kommer från monsunregn söder om Himalaya, inte från Tibet. Dessutom är det enligt honom fråga om ett så kallat ”run-of-the-river”-projekt, där floden fortsätter rinna i sitt naturliga lopp.

Indien har dessutom egna dammplaner på gång, bland annat en 11,5 gigawatt stor anläggning i samma region – en avsiktlig markering för att visa att landet också använder floden och därmed har rätt att påverka vad som sker.

”Om Indien kan visa att de redan använder vattnet, kan Kina inte ensidigt börja leda om det”, säger Modak.

Riskabel byggplats

Utöver de politiska riskerna är själva byggplatsen extremt utmanande. Området är jordbävningsdrabbat, utsatt för översvämningar, glaciala sjöar och kraftiga stormar. 

En mindre vattenkraftsanläggning i närheten har tidigare haft så stora problem med klimat och terräng att byggarbetet bara kunnat pågå fyra månader om året.

Trots det är Kina fast beslutna att driva projektet i mål. 

Läs också: Kinas priskrig kan stå konsumenterna dyrt. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS