Dagens PS

Expert: "Risken för kärnvapenkrig har ökat"

Experter tror risken för kärnvapenkrig ökat
Tjänstepersoner i Pakistan övar för att kunna utbilda civila inför indiska attacker. Samtidigt varnar experter för risken för kärnvapenkrig. (Foto: Rajesh Kumar Singh/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 08 maj 2025Publicerad: 08 maj 2025

Indiens attack mot Pakistan innebär en upptrappning av konflikten i regionen. Experter menar även att det ökar risken för kärnvapenkrig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Indiens militära operation ”Sindoor” där landet attackerat flera platser i Pakistan och i gränsområden i Kashmir, markerar en allvarlig upptrappning av konflikten mellan två länder, som dessutom är kärnvapenmakter.

Det är den mest dramatiska upptrappningen av den långvariga konflikten sedan 2019 och Sten Widmalm, professor i statsvetenskap, säger att han är förvånad.

”Jag trodde att Indien skulle hålla sig mer till att hota eller bestraffa med tillgången till vatten via bilaterala avtal”, säger han hos G-P.

Widmalm varnar för att risken för kärnvapenkrig ökar när konflikten trappas upp.

”Om en part känner sig väldigt trängd och den sista försvarslinjen är kärnvapen, då blir det oförutsägbart, säger han.

Nu har striderna brutit ut i Kashmir. Dagens PS

Pakistan: ”Fokuserade och måttfulla”

Det var under natten till onsdag som Indien inledde operation ”Sindoor” och attackerade Pakistan. Minst 26 personer dödades och ytterligare ett 40-tal skadades, enligt pakistanska uppgifter.

“Våra handlingar har varit fokuserade och måttfulla och inte av upptrappande natur”, skriver försvarsdepartementet om insatsen som kallas “operation Sindoor” enligt The Times of India.

ANNONS

Pakistans militär har nu fått tillstånd av premiärministern att svara på attacken.

”Det är en del av ordkriget till att börja med, det är ett sätt att flagga till motparten – men också till omvärlden om att man ska reagera och pressa Indien att trappa ner”, analyserar Sten Widmalm.

ANNONS

Senaste nytt

Informationskrig mellan länderna

”Man för ett informationskrig mot varandra och även för att mobilisera internt stöd. I Indien använder man det för att skrapa ihop stöd för premiärministern Modi och hindunationalismen, och i Pakistan handlar det om interna konflikter som spiller över gränserna”.

Kina, som delar gräns med såväl Indien som Pakistan, har uttryckt oro över läget och uppmanat båda sidorna att hålla igen i stället för att trappa upp konflikten.

Kina har länge haft ett strategiskt partnerskap med Pakistan. Ett stort energi- och transportprojekt, China-Pakistan Economic Corridor, CPEC, binder samman länderna.

Indien och Pakistan är båda kärnvapenmakter, vilket gör hotet om konflikt än mer till en global angelägenhet.

”Jag tror ingen i regionen vill använda sina kärnvapen. Men så är det i konflikter att man inte vet vad som händer i en eskalering. Det farliga är att man hela tiden ska gissa sig till vad motparten ska göra”, säger Sten Widmalm.

”Man skulle inte heller ha kärnvapen om det inte finns en viss risk om de skulle användas, det är det som är avskräckningens logik”.

ANNONS

”Skulle vara en katastrof”

Samtidigt vet alla att användande av kärnvapen får ofattbara konsekvenser för hela världen.

”Det skulle vara en katastrof. Nu pratar man om de mest folktäta regionerna i hela världen. Skulle det ske i till exempel i Islamabad, eller i Kashmir-regionen – förutom all ödeläggelse och alla liv det skulle kräva, skulle det även kunna leda till att vattnet i området inte går att använda under en överskådlig framtid”.

Indien och Pakistan nära väpnad konflikt. Dagens PS

Historiskt handelsavtal med Indien sätter press på EU. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS