Länder som Tyskland öppnar plånboken rejält och storsatsar på försvaret. Många startups lägger fram den senaste tekniken, och pengarna strömmar in.
Europa storsatsar på startups inom försvaret – "stort skifte"


Mest läst i kategorin
Tyskland har exempelvis gjort en helomvändning sedan andra världskriget där tyska bolag som Helsing är ett av Europas högst värderade försvars-startups.
Europa storsatsar på startups inom försvaret
Bolaget, som är värderat till 120 miljarder kronor, satsar på teknik som AI-robotar och drönare som är integrerade i kackerlackor – en slags spioninsekter, berättar Dagens Nyheter.
Drönare har fått ett genomslag under de senaste åren genom kriget i Ukraina och hamnar i fokus tillsammans med AI när Tyskland öppnar plånboken.
“Förändringarna de ger på slagfältet är lika revolutionerande som när maskingevären, stridsvagnen och flygplanet kom”, säger Annette Lehnigk-Emden, chef för den tyska federala myndigheten för försvarsinköp, till Reuters.
Investeringarna strömmar in genom startups
Bolag som Helsing hade tidigare svårt att hitta investeringar, men efter kriget i Ukraina är det inga problem uppger medgrundaren Gundbert Scherf.
“Europa lägger i år, för första gången på flera decennier, mer pengar på försvarsteknologiska investeringar än USA,” säger han.
Efter flera är av relativt få investeringar inom försvarssektorn är det nu storsatsningar som gäller.
“Europa börjar nu inse allvaret i försvarsfrågan.”
Hans Liwång vid Försvarshögskolan håller med.
På bara ett–två år har det förändrats när det gäller hur man uppmärksammar och försöker hitta metoder för hur man stödjer den här typen av industriutveckling”, säger han och tillägger:
“Det är ett stort skifte.”
Tre enhörningar
Europa har redan lyckats leverera tre enhörningar inom försvarsteknik, bolag som är värderade till över en miljard dollar vardera.
Det visar att trenden är tydlig – där pengarna fortsätter att strömma in i den nya tekniken genom enhörningar som tyska Helsing, som är specialiserat på AI för militära system, Quantum Systems – ett tyskt företag som tillverkar avancerade drönare och Tekever – ett portugisiskt bolag som tillverkar drönare för bland annat övervakning.
“Vi vill hjälpa Europa att få tillbaka sin ryggrad,” säger Helsings Gundbert Scherf.
Spionkackerlackor som tar bilder
I den nya tekniken gäller det att hela tiden ligga steget före konkurrenterna och fienden.
Ett exempel är spionkackerlackor försedda med miniryggsäckar som genom kameror samlar bildmaterial där insekterna kan styras genom elektriska impulser från långt håll.
“De kan bli styrda individuellt eller operera i svärmar”, säger Stefan Wilhelm, vd på Swarm Biotactics, bolaget som ligger bakom tekniken.
Läs även:
Kinas stopp av metaller stort problem för Europas försvarsindustri. Dagens PS
Miljön får betala när EU satsar på försvaret. Dagens PS