Dagens PS

EU-tullar på bordet i dag – von der Leyen träffar Trump i Skottland

ursula von der leyen, eu:s ordförande.
Ursula von der Leyen och Donald Trump möts i dag i Skottlanddär handelsrelationerna mellan EU och USA står i fokus. (Foto: Andy Wong/TT)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 27 juli 2025Publicerad: 27 juli 2025

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen träffar i dag USA:s president Donald Trump i Skottland för samtal om handelsrelationerna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I dag möts EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och USA:s president Donald Trump i Skottland för att diskutera det allt mer spända handelsläget mellan parterna. Samtalen sker i skuggan av hot om 30-procentiga tullar på europeiska varor.

Missa inte: Miljonlön i sikte? Då ska du välja de här yrkena. Dagens PS

30 procent på EU-varor

Trump har tidigare hotat med att införa 30 procent i tullar på all europeisk import från och med 1 augusti. EU har svarat med att man är beredd att slå tillbaka.

Flera medlemsländer, däribland Tyskland och Frankrike, uppges nu överväga att använda unionens så kallade “handelsbazooka”, vilket beskrivs som ett kraftfullt verktyg för att snabbt införa ekonomiska repressalier. Instrumentet har aldrig tidigare använts men betraktas som en tänkbar sista utväg.

tullar ska diskuteras. idag möts donald trump och ursula von der leyen.
Ursula von der Leyen och Donald Trump 2020 innan tullkriget. Foto: ( Evan Vucci / AP /TT)

Enligt Sveriges Radio är dagens möte ett försök att förhindra att konflikten trappas upp. Handelsrelationen mellan EU och USA är världens största sett till både varu- och tjänsteutbyte. Tillsammans står blocken för nästan 30 procent av världshandeln och 43 procent av global BNP, enligt EU-statistik.

Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Nöje & Underhållning

Peter Jöback bjuder hem publiken till sin egen trädgård

10 juli 2025

“50/50 chans”

ANNONS

Trump, som befinner sig i Skottland, bekräftade inför helgen att mötet blir av.

“Vi får se om vi kan komma överens”, sade han. “Jag tror vi har en 50/50 chans. Det är mycket”, enligt CNBC.

Optimismen kring ett genombrott har ökat, enligt flera källor till CNBC. Det förslag som nu diskuteras innebär ett baspåslag på 15 procent på EU-import till USA, vilket är betydligt lägre än de 30 procent som annars träder i kraft 1 augusti. Det nya förhandlingsspåret ses som ett kompromissavtal, liknande det som nyligen slöts med Japan.

EU:s chefsförhandlare har under veckan arbetat med vad som beskrivs som “intensiva tekniska och politiska samtal”. Enligt EU:s talesperson Paula Pinho ska ledarna nu “göra en avstämning och överväga möjligheten till ett balanserat resultat som ger stabilitet och förutsägbarhet för företag och konsumenter på båda sidor om Atlanten”.

Trump har också antytt att samtalen med von der Leyen sker i ljuset av det nyligen tecknade avtalet med Japan, som han på plattformen X kallade ”kanske det största avtalet som någonsin gjorts”.

Läs också: Länderna redo att prata – efter hot om tullar. Dagens PS

Tidspress inför deadline

USA har redan slutit nya handelsavtal med både Storbritannien och Japan. Storbritannien landade på en bastullnivå på 10 procent, medan Japan fick ett påslag på 15 procent.

Nu växer pressen på EU att få till ett eget avtal innan deadline den 1 augusti. Enligt ekonomer kan även en kompromiss upplevas som nödvändig.

ANNONS

“Det är svårt att framställa det som ett bra avtal, men det skulle åtminstone undvika mycket högre amerikanska tullar och vedergällning från EU”, säger Jack Allen-Reynolds, biträdande chefsekonom på Capital Economics.

Det omtalade anti-coercion-instrumentet, som av vissa diplomater kallats både “nukleär option” och “handelsbazooka”, trädde i kraft i december 2023 men har ännu inte använts. Verktyget är tänkt att avskräcka andra länder från att ekonomiskt pressa EU-medlemmar att ändra politik.

Med Trumps tullhot har flera medlemsländer övervägt att aktivera verktyget. Åtgärderna kan inkludera importbegränsningar, exportlicenser och restriktioner inom tjänsteområden där USA har överskott, vilket i förlängningen skulle kunna drabba företag som Amazon, Uber och Microsoft, enligt Dagens PS.

Läs även: Fler köper fritidshus – men priserna sjunker i flera län. Dagens PS

Läs även: Trump till Israel: ”Gör klart jobbet” i Gaza. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.

Linn Kolar
Linn Kolar

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS