Dagens PS

EU och Kina i hård dragkamp – tekniken splittrar

EU och Kina
Bakom de gröna orden döljer sig en växande konflikt (Foto: Andres Martinez Casares/AP/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 25 juli 2025Publicerad: 25 juli 2025

Ett sällsynt klimatuttalande blev en av få ljusglimtar på ett frostigt toppmöte i Peking.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Dålig stämning rådde när Kina och EU firade 50 år av diplomatiska relationer med ett toppmöte i Peking”, skriver DN:s asienkorrespondent Marianne Björklund i en kommentar

“Endast på ett område verkar Kina och EU så pass eniga att de kan skriva under ett gemensamt uttalande”, fortsätter hon. 

Det handlar om klimatet – ett samarbete som länge varit en trygg hamn i relationen mellan EU och Kina. 

När ledarna återvände till Bryssel kunde de stoltsera med ett gemensamt uttalande om klimatet – något som numera är en sällsynt framgång i relationen till Kina. 

Men bakom de gröna orden döljer sig en växande konflikt om vem som ska kontrollera framtidens klimatteknik. Det skriver Politico

EU och Kina
När ledarna återvände till Bryssel kunde de stoltsera med ett gemensamt uttalande om klimatet (Foto: Andres Martinez Casares/AP/TT)

Klimatsamarbete blev politiskt spel

”Ett stort steg framåt”, kallade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen det gemensamma klimatuttalandet. Hon menade att ”vårt samarbete kan bli ett globalt riktmärke”.

I samma andetag betonade hon de spänningar som präglade övriga delar av toppmötet – framför allt inom handel och industri. För även om både EU och Kina säger sig vilja bekämpa klimatförändringarna, är ingen av parterna villig att kompromissa om sina ekonomiska intressen.

ANNONS

Läs även: Kinas sista generation – där familjelivet tynar bort. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Nöje & Underhållning

Peter Jöback bjuder hem publiken till sin egen trädgård

10 juli 2025

Konflikt om elbilar, batterier och solpaneler

Grunden till många av konflikterna är Kinas försprång inom grön teknik – särskilt när det gäller solpaneler, elbilar och batterier. Dessa produkter är ofta billigare tack vare statliga subventioner, och anses av EU utgöra ett direkt hot mot europeisk industri.

Flera EU-länder ser med oro på hur Kina dominerar leveranskedjorna för viktiga råmaterial, som används i exempelvis vindkraftverk. Samtidigt innebär Kinas billiga export faktiskt en positiv klimateffekt – enligt Politico bidrog kinesiska grönteknikprodukter till att sänka de globala utsläppen med omkring 1 procent under förra året.

Men i EU väger ekonomiska hot tyngre än klimatvinster. 

Kinas elbilsboom har till exempel tvingat europeiska biltillverkare att kämpa för sin överlevnad, även på hemmaplan. Trots tullar på elbilar från Kina har en lucka för hybrider lett till att kinesiska tillverkare snabbt anpassat sig.

Flera tolkningsmöjligheter – men Kinas språk dominerar

Det gemensamma uttalandet innehöll många formuleringar om samarbete och tekniköverföring till utvecklingsländer. 

Men enligt Politicos experter går det att tolka texterna olika. Enligt Byford Tsang på tankesmedjan European Council on Foreign Relations kan det antingen ses som att båda vill bidra till energiomställningen – eller som ett sätt för Kina att trycka på EU att öppna sina marknader för billigare kinesiska produkter.

ANNONS

”Det finns många av Pekings fingeravtryck i uttalandet”, konstaterade Tsang. 

Kina nämns dessutom före EU genom hela dokumentet, och texten innehåller flera formuleringar i kinesisk stil – till exempel att ”grönt är den definierande färgen för samarbetet mellan Kina och EU”.

Skepsis inom EU – ”Det ser inte seriöst ut”

Trots de diplomatiska orden är långt ifrån alla nöjda. 

Gabrielius Landsbergis, tidigare utrikesminister i Litauen, kritiserade EU:s försök att närma sig Kina i klimatfrågan, samtidigt som landet indirekt stödjer Rysslands krig i Ukraina.

”Vi har att göra med ett land som eldar på kriget i Europa, som kan bli ett EU- eller NATO-krig”, sa Landsbergis till Politico. ”Och vi åker dit med vit flagg och säger ’låt oss prata om klimatet’ – det ser inte seriöst ut, och jag tror inte att någon i Peking tar oss på allvar”. 

Samarbetet lever, men relationen knakar

Det gemensamma klimatuttalandet blev visserligen en diplomatisk framgång – men en skör sådan. Samtidigt som EU och Kina officiellt säger sig vilja samarbeta för klimatets skull, utmanar de varandras ekonomier och försöker samtidigt vinna inflytande över USA.

Som Li Shuo vid Asia Society Policy Institute uttryckte det: ”Att ett klimatuttalande kom till är nyheten – inte vad som faktiskt står i det”. 

ANNONS

Läs också: Kinas akilleshäl – krisen som sänker hela ekonomin. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS