För första gången i historien kan en “negativ skottsekund” införas. Det menar forskare och tidhållningsmyndigheter.
Dygnen blir kortare – kan tvinga fram historiskt beslut


Mest läst i kategorin
Något märkligt händer med vår planet.
Under sommaren 2025 har jorden snurrat så snabbt att flera dygn blivit kortare än 24 timmar – om än bara med några millisekunder. Men för världens tidsforskare och tekniska system kan den lilla avvikelsen få stora konsekvenser.
Nu diskuteras ett tidshistoriskt beslut: att för första gången någonsin ta bort en sekund från vår officiella tid.
Kortare dygn – med millisekunder
Den 10 juli i år var årets hittills kortaste dygn, 1,36 millisekunder kortare än det vanliga 86 400-sekundersdygnet, enligt mätningar från US Naval Observatory och International Earth Rotation and Reference Systems Service. Fler korta dagar väntas den 22 juli och 5 augusti, med avvikelser på 1,34 respektive 1,25 millisekunder.
Det är inget vi människor märker av – men skillnaden registreras av världens atomur, som håller koll på tiden med mikroskopisk precision.
Läs även: Den tiden på dygnet mår du som bäst – och sämst. Dagens PS
Risk för teknikproblem
Sedan 1972 har man justerat tiden genom att lägga till skottsekunder för att synka jordens rotation med den exakta atomtiden (UTC). Men jorden snurrar nu så snabbt att forskare börjat prata om att man för första gången kan behöva dra bort en sekund – en så kallad negativ skottsekund.
“Det har aldrig funnits en negativ skottsekund”, säger Duncan Agnew, geofysiker vid University of California, San Diego, till CNN. “Men sannolikheten att det sker före 2035 är ungefär 40 procent”.
Problemet? Ingen vet riktigt hur det skulle fungera. Positiva skottsekunder har använts 27 gånger – men de skapar fortfarande problem i vissa system. Att ta bort en sekund är oprövat och riskabelt.
“Det finns fortfarande system som gör fel även med positiva skottsekunder”, säger fysikern Judah Levine vid National Institute of Standards and Technology.
“Det är en mycket större oro med en negativ skottsekund, eftersom det aldrig testats”.
Flera faktorer bakom
Jordens rotation påverkas av flera samverkande faktorer: månens dragningskraft, tidvatten, atmosfärens rörelser och jordens inre. Under sommaren snurrar jorden något snabbare naturligt, när jetströmmar flyttar sig och atmosfären bromsas upp.
“Vi har sett en trend mot något snabbare dagar sedan 1972”, säger Agnew, men påpekar också att det sker i vågor, ungefär som börsmarknaden.
Och trots att vissa mekanismer är kända, råder fortfarande stor osäkerhet kring hur de samverkar på längre sikt.
Klimatförändringar bromsar upp
Ironiskt nog har klimatförändringarna en bromsande effekt, skriver CNN. När isar smälter i Antarktis och Grönland fördelas massan över haven – vilket påverkar både rotationstakten och jordens rotationsaxel, ungefär som när en konståkare ändrar fart genom att sträcka eller dra in armarna.
“Om isarna inte hade smält, hade vi redan haft en negativ skottsekund”, säger Agnew.
Enligt forskare vid ETH Zürich kan klimatförändringens påverkan på sikt bli så stark att den överträffar månens effekt – något som inte hänt på miljarder år.
Tidskrisen som ingen märker
För de flesta är skillnaden på en millisekund inget att oroa sig för. Men för GPS, elnät, finanssystem och telekomnät är exakt tid en förutsättning för att allt ska fungera.
“När systemet med skottsekunder infördes 1972 trodde ingen att vi någonsin skulle behöva en negativ”, säger Levine. Men nu är den plötsligt aktuell.
Läs också: Kinas megakonstruktion stör jordens rotation. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.