I denna andra del av intervjun med AI-experten Katarina Gospic berättar hon om AI:s påverkan på arbetslivet. (Den första delen av intervjun hittar du här.) Vad ger livet mening i en automatiserad framtid och varför är informationsstruktur den nya superkraften. Hon förklarar varför kodare blir ersatta men säljare består – och varför människan fortfarande törstar efter att känna sig behövd.
Viggo möter Gospic: "AI befriar oss från tråkjobb – men vad gör vi sen?"


Mest läst i kategorin
Läs del 1: Hjärnforskaren som är 60 år före alla andra när det gäller AI
“Det enklaste sättet att börja med AI är att testa generativ AI, som kan hjälpa till med tips och textförslag. Det är ett första enkelt steg för att känna på tekniken,” säger Katarina Gospic.
“Frågan är inte om vi ska jobba eller inte. Frågan är hur vi skapar mening,” fortsätter hon.

Slut på monotona arbetsuppgifter
Hon pekar på hur AI kan frigöra människor från monotona uppgifter. Diagnostik, administration och upprepade beslut kan skötas av algoritmer. Det lämnar utrymme för mänsklig värme, relationer och kreativitet.
Senaste nytt
Kod automatiseras – empatin består
Microsofts beslut att säga upp delar av sin utvecklingsavdelning men behålla säljarna är ett tecken i tiden. Kod kan automatiseras. Empati och relationer kan inte.
Död data och nya färdigheter med AI
Samtidigt kräver framtiden nya förmågor. Gospic lyfter vikten av att kunna organisera och förstå sina data. I dag är 99 procent av företagsinformationen “död” – den är inte strukturerad för att användas av AI.
“Vill man förstå vilka ‘skills’ som behövs i framtiden så är det där det börjar: informationsarkitektur,” säger Katarina Gospic.

Två timmars arbetsdag med AI?
I detta sammanhang lyfter även Bill Gates en intressant framtidsvision. Han har uttryckt att han tror vi inom tio år kommer arbeta endast två till tre timmar om dagen – resten tar tekniken hand om. Det låter kanske radikalt, men Katarina Gospic menar att det är fullt rimligt – om vi nyttjar AI på rätt sätt.
“Det här är ett enormt kraftfullt verktyg. Frågan är vad vi vill göra med vår tid när vi får den tillbaka. AI kan frigöra oss från slentrian – men det är upp till oss att fylla tomrummet med mening,” säger Katarina Gospic.
Mening före karriär
För henne är det avgörande att inte bara effektivisera – utan att omforma hur vi ser på arbete. “Vi måste prata mer om hur vi bygger mening, inte bara karriär.”

Ordlista
AI (Artificiell Intelligens)
Förmågan hos datorer och system att utföra uppgifter som normalt kräver mänsklig intelligens, till exempel att resonera, lösa problem eller tolka språk.
Generativ AI
En typ av AI som kan skapa nytt innehåll – som text, bilder, kod eller musik – baserat på inlärda mönster. Exempel: ChatGPT och DALL·E.
Domänspecifik AI
AI-modeller som är tränade på ett smalt och specifikt område. De kan vara mycket mer träffsäkra än generella modeller eftersom de är experter inom just sitt fält.
WatsonX
IBM:s AI- och dataplattform som hjälper företag att bygga, träna och skala

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.