Dagens PS

Svenskutvecklat flytande batteri kan formas fritt – ”som vanlig tandkräm”

Ett flytande batteri utvecklat vid Linköpings Universitet kan revolutionera framtidens uppkopplade prylar.
Ett formbart batteri kan revolutionera framtidens uppkopplade prylar (Foto:Thor Balked, LU)
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska
Uppdaterad: 16 maj 2025Publicerad: 16 maj 2025

Ett formbart batteri med konsistens som tandkräm kan bli nyckeln till framtidens uppkopplade prylar. Den banbrytande tekniken utvecklas av forskare vid Linköpings universitet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Batteriet kan integreras i elektronik på ett helt nytt sätt och anpassas efter användaren”, säger Aiman Rahmanudin, biträdande universitetslektor vid Linköpings universitet, i en artikel i Ny Teknik.

Han ingår i den grupp forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik (LOE) som står bakom innovationen och har publicerat en artikel i Science Advances.

Batteriet består av elektroder i trögflytande form och kan 3D-printas i princip vilken form som helst – utan att förlora kapacitet. Det öppnar för helt nya sätt att designa framtidens smarta, bärbara prylar.

Läs även: Kärnfusion når ny historisk milstolpe, men utmanas av startups. Dagens PS

Potentiell gamechanger för biljoner prylar

Den formbara batteritekniken är en potentiell gamechanger för allt från smartklockor, pacemakers och hörapparater till elektronisk hud, e-textilier och uppkopplade nervimplantat.

I takt med att antalet uppkopplade enheter ökar exponentiellt, prognosen ligger enligt Linköpings-forskarna på en biljon uppkopplade prylar 2035, är marknaden enorm.

Aiman Rahmanudin, biträdande universitetslektor vid Linköpings universitet
Batteriet kan integreras i elektronik och anpassas efter användaren, säger Aiman Rahmanudin, forskare vid Linköpings Universitet

“Batterier är den största komponenten i all elektronik. Idag är de solida och klumpiga. Men med ett mjukt och formbart batteri finns inga begränsningar i utformningen”, säger Aiman Rahmanudin.

Det batteri som utvecklas i LOE-labbet är mjukt, töjbart – och bygger på enkla, hållbara material. Det kan sträckas till dubbla sin längd och har laddats upp till 500 gånger utan att tappa prestanda, enligt forskarna.

ANNONS

Senaste nytt

Relevance släpper kvartalsrapport
Spela klippet
PS Partner

Rekordstart för Relevance – ”Q1 är normalt en mardröm”

15 maj 2025

Ledande plast ger formbart batteri

Det revolutionerande i lösningen är valet att använda elektriskt ledande plaster tillsammans med lignin, en restprodukt från pappersindustrin. Elektroderna kan då övergå från fast till flytande form, vilket är förutsättningen för batteriets formbarhet och töjbarhet.

“Vi är de första att visa att kapaciteten är oberoende av styvheten”, säger Rahmanudin.

Tidigare försök att skapa mjuka batterier har fallit på just materialen. Mekaniska lösningar med gummikompositer har varit töjbara men tunga och ineffektiva. Tester med flytande elektroder, som gallium, har inte heller gett önskat resultat, då det riskerar att stelna vid både laddning och urladdning.

ANNONS

Gallium är dessutom ett dyrt, sällsynt och geopolitiskt känsligt material där Kina står för 90 procent av utvinningen och har infört exportrestriktioner, skriver Ny Teknik.

Linköpingsforskarnas lösning, med ledande plaster och lignin, kombinerar flexibilitet med bibehållen kapacitet och hållbarhet, skriver IT-hållbarhet som tagit del av studien.

“Råmaterialen finns i överflöd. Och genom att använda en biprodukt bidrar vi till en cirkulär modell. Så det är ett hållbart alternativ”, bekräftar Mohsen Mohammadi, postdoktor vid LOE och huvudförfattare till artikeln i Science Advances.

Nu ökar spänningen

Men helt klart är batteriet inte. Nästa steg är att försöka öka den elektriska spänningen. Aiman Rahmanudin menar att det återstår vissa begränsningar.

“Batteriet är inte fulländat. Konceptet fungerar, men prestanda behöver bli bättre”, säger han.

Spänningen ligger i dagsläget på 0,9 volt. Planen är att försöka höja den med hjälp av andra kemiska sammansättningar som zink eller mangan, två metaller som är vanligt förekommande i jordskorpan.

I artikeln i tidskriften Science Advances beskriver Linköpings-forskarna sin gärning som ett avgörande steg mot en mer cirkulär och tillgänglig batteriproduktion, i en hyperuppkopplad värld av smarta, bärbara och allt mer formbara prylar.

Forskningen finansieras av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, Vinnova och Energimyndigheten.

Läs även: Nytt genombrott: Batterier som kan lagra tio gånger mer energi. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Åsa Wallenrud om privatleasing
Spela klippet
Motor

Svenskar nobbar privatleasing – trots billigare lån

16 maj 2025
ANNONS
ANNONS