De hållbara investeringar som har skett de senaste åren leder nu till den gröna kollapsen. Det påminner om IT-bubblan menar den norske miljardären och affärsmannen Kjell Inge Røkke.
"Gröna kollapsen liknar IT-bubblan"


Mest läst i kategorin
Alla hoppade på det gröna tåget, men tåget havererade på vägen.
Nu ifrågasätter många varför det inte var fler genomtänkta beslut innan miljarderna plöjdes ner i investeringarna.
Stora summor till gröna investeringar
Under de senaste åren har gröna investeringar – allt från elbilar till solenergi och vätgas – lockat enorma mängder kapital.
Det skulle satsas till höger och vänster utan att ibland ha klara utstakade planer för projekten.
Nu blåser det dock nya vindar inom hållbarhet.
Pengar saknas rent generellt och många gröna bolag tappar i värde, projekt skjuts upp och investerare drar öronen åt sig.
De som har satsat sina pengar på gröna aktier kan förlora stora summor.
Senaste nytt
Jämför gröna kollapsen med IT-bubblan
Den norske miljardären och affärsmannen Kjell Inge Røkke jämför den gröna kollapsen med IT-bubblan som sprack för 25 år sedan.
“Alla investerade i det, och sedan kom bakslaget”, säger han till norska Dagens Næringsliv.
“Vi gick in i projekt där vi inte kunde räkna hem investeringarna. Nu ser vi konsekvenserna.”
Han har själv varit delaktig i det “tryck” som gällde på marknaden, det gällde att hänga på det gröna tåget eller hamna på efterkälken.
“Det blev nästan en moralisk skyldighet.”
Det var den hetsen som drev på snabba beslut menar även den tidigare norske finansministern och Nato-chefen Jens Stoltenberg, som har uppgett att det rör sig om ett “miljöindustriellt komplex” – ett samspel mellan miljörörelsen, industrin och intresseorganisationer, som ofta driver fram politiska beslut utan tillräcklig samhällsekonomisk analys.
“Det blir nästan omöjligt att stå upp för helheten och samhällets samlade intresse” har Stoltenberg uppgett i sin självbiografi.
Ta det hela med ro
Det gäller istället att i lugn och ro se över projekten för att ta reda på om de överhuvudtaget är ekonomiskt hållbara i det långa loppet menar Kjell Inge Røkke vidare och ger exempel på flytande havsbaserad vindkraft, grön ammoniak och stora batterifabriker.
Även i Sverige har myndigheterna stirrat sig blinda på att vara hållbara.
Det menar ekonomen och forskaren Christian Sandström som har gett ut boken Gröna bubblor: Om etanolhaverier, kraschade vindkraftverk och bananer i Sveg, som finns på Storytel.
Boken radar kritiskt upp Sveriges gröna omställning och belyser hur politiken och media till stor del har lett till misslyckade gröna projekt.
Nu gäller det att blicka framåt menar Kjell Inge Røkke där ländernas regeringar bör fokusera på att skapa ramvillkor och infrastruktur – inte gå in och peka ut enskilda tekniska lösningar.
“Vi har inte råd att låsa in oss i fel lösningar igen.”
Läs även:
Hållbarhet tappar – men 78 gröna bolag vinner i längden. Dagens PS
FI: Så kan bolagen bli bättre på hållbarhet. Dagens PS

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.