Är svaret nej, behöver du åtminstone inte känna dig ensam. En ny undersökning visar att var femte person drar sig för att förhandla om sin bolåneränta.
Vågar du förhandla bolåneräntan?


Mest läst i kategorin
Undersökningen, som kommer från Länsförsäkringar, visar att hela 57 procent av bankkunderna är redo att byta bank om villkoren blir bättre.
Det som styr är framför allt privatekonomin: låg bolåneränta och hög sparränta toppar listan över vad som är viktigast vid ett byte.
“Många svenskar är redo att byta bank och det som styr beslutet är vad som är bäst för plånboken”, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.
Stockholmare mest flyttbenägna
Det finns skillnader mellan grupper.
Män (61 procent), sammanboende (60 procent) och stockholmare (67 procent) är mest benägna att byta bank om det gynnar dem ekonomiskt.
Att just stockholmare är mer benägna att byta bank är förvisso föga förvånande. En undersökning från Skandia från i fjol visar nämligen att villaägare i Stockholm i snitt betalar 7 000 kronor för mycket per år i ränta. För lägenhetsinnehavare ligger samma siffra på 5 000 kronor.
Men trots det starka intresset för lägre kostnader visar undersökningen också att 21 procent drar sig för att förhandla bolåneräntan. Bland annat tycker 16 procent att det känns pinsamt.

Senaste nytt
Det finns pengar att hämta
Enligt Stefan Westerberg är det dock ett misstag att inte ta plats vid förhandlingsbordet:
“Det finns många tusenlappar att tjäna på att vara prismedveten, konkurrensutsätta sin bank och sätta sig vid förhandlingsbordet, men många gör inte slag i saken. Ta initiativet och förhandla. Det kan ge betydande summor varje år”, säger han.
Han menar att det ofta handlar om lågt självförtroende, men att det går att förändra genom att vara påläst, jämföra bankernas genomsnittsräntor och våga kontakta flera långivare samtidigt.
Läs även: “Bankerna tjänar mer nu” – dags förhandla räntan. Dagens PS
Ränteförändringar på gång
Westerberg pekar också på att ränteläget kan förändras under året:
“Mer talar nu för att styrräntan sänks senare under året”, säger han.” Om det blir verklighet kommer bankerna börja sänka sina rörliga bolåneräntor, men olika mycket och olika snabbt. Det finns därför mycket att vinna på att stå på tå så att man maxar sin privatekonomi”.
Hans råd är tydligt: stå på tå, jämför och förhandla – det kan göra stor skillnad i plånboken.
Så förhandlar du smart – 5 tips att ta med sig
Att förhandla om bolåneräntan behöver inte vara knepigt. Enligt Zmarta är det viktigt att gå in i samtalet förberedd. Här är deras tips:
- Samla in offerter från flera långivare – då har du något att jämföra med.
- Kolla snitträntor och listräntor – sikta under snitträntan.
- Håll koll på marknaden – förhandla om när ränteläget förändras.
- Visa att du är en bra kund – stabil ekonomi och låg belåningsgrad väger tungt.
- Fundera på bunden eller rörlig ränta – välj det som passar din situation bäst.
Ju mer du vet, desto starkare blir du vid förhandlingsbordet. Och kom ihåg: du behöver inte byta bank för att få bättre villkor – men du måste våga fråga.
Läs också: Tips: Så sparar du tusenlappar på bolånet. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.