Tullar från USA pressar hushållen och globala leveranskedjor. Experter varnar för dyrare import och ökad ekonomisk osäkerhet i sommar.
Tullar hotar hushållens ekonomi i sommar – experterna förklarar


Mest läst i kategorin
Tullar slår hårt mot världshandeln – men hur mycket märker svenskarna av det? Dagens PS har pratat med Swedbanks Glenn Nielsen, som ser en begränsad direkt påverkan på hushållen. Samtidigt varnar Folksams chefsekonom för att de verkliga effekterna kommer framåt sommaren.
Hushållen pressas stegvis
Makrosiffrorna från USA visar en svagare detaljhandel och en pressad dollar. Men enligt Folksams chefsekonom Marcus Svedberg är detta bara början.
“Framåt sommaren kommer vi se de riktiga effekterna”, varnar han i EFN Direkt.

Bakomliggande är att både företag och konsumenter har bunkrat varor inför förväntade prisökningar. Teknik, bilar och andra importvaror har köpts på hög för att undvika kommande tullsmällar.
Samtidigt visar ny data att globala försörjningskedjor pressas “nära bristningsgränsen”, enligt CNBC:s genomgång av GEP Global Supply Chain Volatility Index.
Missa inte: USA riskerar konkurs i augusti – finansministern varnar. Dagens PS
Företag håller låg profil
Företagens rädsla att utmana politiken märks tydligt i USA, enligt Svedberg.
“Man vågar inte ta striden mot en handelspolitik som man tycker är helt knasig och det är för att man är rädd”, säger han.
Han lyfter Harvarduniversitetet som exempel och att deras kritik mot Trumps politik har kostat dem statliga bidrag. Många företag befarar samma behandling.
John Piatek, vice vd på GEP, beskriver den tillfälliga pausen i tullarna som “en stor lättnad för tillverkare i både USA och Kina”. Men osäkerheten kvarstår.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Effekterna i Sverige
Glenn Nielsen, Ekonom på Makroanalys på Swedbank, skriver i ett mejl till Dagens PS att svenska hushåll sannolikt klarar sig bättre.
“Den direkta effekten kommer att vara begränsad. Det beror på att till skillnad från USA som inför stora och breda tullar mot i princip alla länder så väntas EU:s motåtgärder vara jämförelsevis blygsamma och dessutom påverkar de enbart importen från USA”.
Eftersom Sverige importerar relativt lite konsumentvaror från USA blir prisökningarna sannolikt måttliga menar Nielsen. Däremot kan indirekta effekter slå, som svagare global tillväxt och dämpad svensk konjunktur, vilket kan pressa inflationen nedåt.
“Samtidigt ser vi att hushållen blivit mer pessimistiska om både sin egen ekonomi och svensk ekonomi i stort”, skriver Nielsen.
Det leder till ökat sparande och en försiktig återhämtning i konsumtionen.
Bland de branscher som kan drabbas mer pekar han ut fordonsindustrin, maskin- och läkemedelsindustrin – alla med tung export till USA.
“Andra branscher som väntas drabbas mer än andra till följd av de breda tullarna mot EU är maskin-och läkemedelsindustrin, som båda står för en betydande del av svensk export till USA”, tillägger han.
Köpkraften kan återhämta sig
På längre sikt ser dock Glenn Nielsen en ljusning för svenska hushåll.
“Inflationen väntas sjunka och stabilisera sig vid 2 procent nästa år. Lönetillväxten fortsätter, skattesänkningar är på väg och Riksbanken spås sänka räntan två gånger till i år. Vår prognos är att hushållens reala disponibla inkomster ökar med över 2 procent både i år och nästa år”.
Men det tar tid att reparera de reallönefall som tidigare inflation orsakat.
Läs också: Han krävs på 140 miljoner – efter grovt momsbedrägeri. Dagens PS
Avtalet med Kina fortsatt osäkert
Handelsbankens ekonomikanal (EFN) rapporterar att optimismen kring ett handelsavtal med Kina kan vara förhastad.
“Någon form av överenskommelse kommer det att bli men handelsavtal brukar ta flera år att förhandla fram”, säger Marcus Svedberg.
Risken är att USA självt drabbas hårdast av långvariga konflikter.
“Man kan inte lita på en administration som regerar på det här sättet”, säger han.
Stephen Edwards, vd för Port of Virginia, pekar på ett skifte i handeln: Mindre Kina, mer Sydostasien, Indien och Europa. Det förändrar spelplanen även för Sverige.
Läs även: Pensionen: Hit ska du flytta från krisande Sverige. Dagens PS
Läs även: Dålig ekonomi? Så påverkas du – hela livet. Dagens PS

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.