Priset på solceller har fallit kraftigt de senaste två åren. Men är det en bra investering för villaägare?
Solceller har rasat i pris – men är det verkligen lönsamt?


Mest läst i kategorin
Den frågan har Privata Affärer försökt svara på. Enligt deras nya genomgång har kostnaden för ett solcellspaket till villan minskat med upp till 40 procent sedan 2023.
Samtidigt har tekniken blivit mer effektiv. Men det räcker inte för att göra investeringen lönsam.
Kraftigt prisfall på två år
Många svenskar lutar sig mot solceller när elpriserna går upp.
2023 anslöt sig över 100 000 solcellsanläggningar till elnätet i Sverige – enligt SVT en fördubbling jämfört med året innan.
Sedan dess har det dessutom blivit billigare att installera solceller.
När Privata Affärer tog in offerter 2023 låg priset på ett komplett solcellspaket från Svea Solar på 220 000 kronor. I dag får man ett utökat paket med fler paneler, bättre effekt och ett villabatteri för 170 000 kronor. Utan batteriet landar priset på cirka 130 000 kronor.
Men trots det förbättrade priset är inte kalkylen särskilt stark, visar tidningens uppdaterade beräkningar.

Läs också: Ny teknik: De skapar giftfria effektiva solceller. Dagens PS
Senaste nytt
Elpriset lägre än väntat
Ett av problemen är att många solcellsbolag tidigare räknade med att elpriset skulle ligga kvar på de höga nivåerna från 2022.
Men så blev det inte.
Elpriset har normaliserats, och enligt elterminsmarknaden väntas bara små prisökningar framöver i takt med inflationen.
När solen skiner – då sjunker elpriset
En annan faktor som försvagar kalkylen är den så kallade ankkurvan.
När solen skiner produceras så mycket solel att elpriset pressas ner, ibland till noll eller till och med minusnivåer. Det är ett växande problem för den som vill sälja sin el till elnätet.
Enligt elmarknadsanalytikern Christian Holtz, som intervjuats av Tidningen Näringslivet, förväntas effekten bli ännu tydligare framöver när solkraften byggs ut i hela Europa. Det gör att intäkterna från såld el kan minska ytterligare, vilket försämrar lönsamheten i en solcellsanläggning.
Staten slopar stödet för såld el
Den så kallade “60-öringen” – statens ersättning för såld solel – försvinner vid årsskiftet. För en vanlig solcellsanläggning betyder det ett inkomstbortfall på nästan 4 000 kronor per år.
Bortfallet i ersättning, tillsammans med det pressade elpriset, gör att det blir allt svårare att räkna hem försäljningen av överskottsel. I takt med det har batterier blivit ett allt vanligare tillval, för att lagra el i stället för att sälja den direkt.
Läs även: Solceller: Succé med problem. Dagens PS
Lång återbetalningstid – osäker vinst
Trots lägre priser och teknikutveckling visar Privata Affärers exempel att en investering på 130 000 kronor kan ta upp till 20 år att betala tillbaka – och först därefter börja ge vinst. Det förutsätter också att anläggningen fortsätter fungera utan dyrare reparationer.
I kalkylen ingår inte heller framtida kostnader för nedmontering, skrotning eller eventuellt byte av växelriktare. Privata Affärer uppskattar att dessa extrakostnader kan bli uppåt 35 000 kronor totalt.
Slutsats: Inget klipp – men kanske en försäkring
Slutsatsen från tidningen är som följer: Solceller är fortfarande ingen lysande affär för den som bara tittar på ekonomi. Men för den som även tänker i termer av miljö, självförsörjning eller som en försäkring mot framtida elprisrusningar kan kalkylen se annorlunda ut.
För den som ändå vill satsa på solceller kan det finnas anledning att agera snabbt. Den 1 juli sänks nämligen skattereduktionen för installation från 20 till 15 procent – tillbaka till nivån som gällde före 2023.
Läs också: Vågar du förhandla bolåneräntan? Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.