300 miljoner kronor. Så mycket kan svenska semesterfirare förlora i sommar. Med några enkla knep kan du dock rädda semesterkassan.
Resa i sommar? Så ska du använda bankkortet


Mest läst i kategorin
Semesterresorna ökar i sommar. Nästan varannan svensk planerar att resa utomlands. Vad många inte tänker på är vad man faktiskt betalar när man väl är på plats.
Enligt en undersökning från Lunar Bank och YouGov riskerar svenska resenärer att betala upp till 300 miljoner kronor i valutapåslag och kortavgifter bara i sommar – varav 210 miljoner inom EU.
“Det kan snabbt bli kostsamt om man inte har koll på vilka avgifter som tillkommer”, säger Didrik von Seth, generalsekreterare på Svenska Resebranschföreningen.
Missa inte: Glöm Spanien – hit ska du resa om du vill spara pengar i sommar. Dagens PS
Många betalar – utan att veta om det
Problemet är dessutom osynligt för många. 1 av 3 svenskar vet inte ens om att valutapåslaget finns, medan 74 procent tycker det är orimligt att betala extra avgifter inom EU.
Ett snittmässigt valutapåslag på 1,61 procent kan kännas litet – men det tickar på. För en semesterbudget på 30 000 kronor kan det handla om upp till 900 kronor i extra kostnader.
“Vi säger inte att allt ska vara gratis, men det ska vara tydligt och utan överraskningar när man kommer hem från resan”, säger Mats Persson Bergius, Sverigechef på Lunar.
Så använder du kortet rätt
Även Länsförsäkringar varnar för kortfällorna.
Deras privatekonom Stefan Westerberg tipsar om hur du undviker de vanligaste misstagen på resan.
“Oavsett om du reser till soliga stränder eller storstäder kan fel val vid uttag och betalningar snabbt leda till onödiga avgifter och sämre växelkurser som gör att reskassan sinar snabbare än planerat”, säger han.
För att slippa detta råder han dig att:
- Ta ut pengar på plats: Bankomater på plats ger i regel bättre kurs och lägre avgifter jämfört med växlingskontor på flygplatser och hotell.
- Ta ut pengar i lokal valuta: Då gör din bank växlingen, ofta till bättre kurs.
- Undvik småbelopp ofta: Vissa banker tar fast avgift per uttag.
- Betala i lokal valuta i butik: Väljer du SEK gör butiken växlingen, ofta till sämre kurs.
- Jämför växlingskontor: Väljer du att ta ut pengar i Sverige, bör du kolla upp växlingskontor och jämföra kurser hos dem.
- Ha alltid två kort med dig: Om ett spärras eller tappas bort har du backup.
- Ladda ner bankens app: Då kan du snabbt spärra kortet och ha koll på utgifterna.
Försäkringar kan rädda dig
Därtill missar många också att kolla upp vad kortet och hemförsäkringen täcker inför resan.
“Om du har köpt resan på kreditkortet så är det bra att se vilka försäkringsvillkor som finns. Om det finns en reseförsäkring så har du i vissa fall möjlighet att få ersättning vid reklamationer. Kolla även upp om försäkringsvillkoren innefattar självrisker”, skriver Westerberg.
Han påminner också om att de flesta hemförsäkringar innehåller reseskydd i upp till 45 dagar – något som kan ge ersättning vid olycka, stöld eller sjukdom.
Läs också: Svenskarna mjölkas: 300 miljoner försvinner i sommar. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.