Dagens PS

Pensionsmyndigheten ska stoppa felaktiga miljardutbetalningar

Ska stoppa felaktiga utbetalningar
Pensionsmyndigheten ska nu kräva tillbaka felaktigt utbetalda belopp. Totalt tros det handla om 1,3 miljarder kronor per år. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 30 apr. 2025Publicerad: 30 apr. 2025

Nu agerar Pensionsmyndigheten mot felaktiga utbetalningar och bidragsbrott. Myndigheten beräknar felen till 1,3 miljarder kronor per år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pensionsmyndigheten står för den största delen av utbetalningarna i vårt välfärdssystem.

Under 2024 betalade myndigheten ut cirka 455 miljarder kronor i pensioner och förmåner till 2,3 miljoner pensionärer.

Ibland blir det fel. Under året krävde Pensionsmyndigheten tillbaka 227 miljoner kronor och stoppade utbetalningar på 612 miljoner. Det är en ökning för fjärde året i rad och med 28 procent sedan 2023, enligt myndigheten.

Pensionärer ger sina bästa tips till yngre. Dagens PS

Pensionsmyndigheten: ”Genomfört flera insatser”

”Vi har genomfört flera insatser som minskar antalet felaktiga utbetalningar, framförallt effektivare handläggning. Varje investerad krona i kontrollverksamheten ger tillbaka drygt 8 kronor i upptäckta felaktiga utbetalningar. En handläggares arbete leder i genomsnitt till 4,5 miljoner kronor i återkrav och 16,5 miljoner kronor i stoppade utbetalningar, totalt 21 miljoner kronor”, säger Pensionsmyndighetens generaldirektör Anna Pettersson Westerberg.

ANNONS

Senaste nytt

”Ger resultat”

Under det senaste året har man genomfört flera åtgärder för att det ska bli lättare att göra rätt och den vägen minska felaktiga utbetalningar.

Nu vill man göra ytterligare insatser.

ANNONS

”Våra satsningar ger resultat och vi fortsätter att utveckla vårt arbete på myndigheten för att ytterligare motverka felaktiga utbetalningar. Men det måste till fler åtgärder för att vi ska kunna ta det ansvar vi vill ta”, säger Anna Pettersson Westerberg.

Pensionsmyndigheten vill agera på fyra områden

Pensionsmyndigheten vill nu agera på fyra områden: deklarationskoncept, regeländringar, informationsutbyte och ökat samarbete mellan myndigheter.

När det gäller deklarationskoncept handlar det om förtryckta uppgifter.

”Vi behöver förifyllda uppgifter som minskar risken för felaktiga utbetalningar på samma sätt som i deklarationsblanketten. Det skulle begränsa utrymmet som finns idag att göra fel eller begå brott”, menar Pettersson Westerberg.

Tvåårig satsning

Insatsen kallas ÅKA och står för ”återkrav, kraftsamling och avarbetning”, skriver E55 och man ska göra en riktad insats under två års tid.

Hos PRO, Pensionärernas riksorganisation, menar Joel Stade, som är sakkunnig i äldres ekonomi, att myndigheten börjar i fel ände. Bedömningen är att 60 000 pensionärer kan få ta emot krav på återbetalning.

”Bostadstillägget är erkänt svårt att ansöka om. Det krävs att man fyller i många olika uppgifter där det är väldigt lätt att det blir fel”, påpekar Stade hos Pensionären.

ANNONS

”Då är det orimligt att staten först riggar ett krångligt system och sedan kommer lång tid efteråt och räknar ihop alla felen och skickar en faktura till enskilda personer som kanske inte har möjlighet att betala”, anser han.

FI larmar: Många lockas in i pensionsfälla. Dagens PS

Nu blir det ÅKA av: 60 000 pensionärer krävs tillbaka på pension. E55

Förändring ökar pensionen med hundralappar i månaden. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS