Den gångna pensionsveckan har handlat om krisvarningar, pensionsgap och flyttar till Spaniens bästa pensionärsstad.
Pensionen: Hit ska du flytta från krisande Sverige


Mest läst i kategorin
I veckan som gått har både branschskillnader och flyttdrömmar skapat rubriker. Dessutom har vi fått ta del av ett test från Gunther Mårder med en tropisk twist.
Här är veckans mest uppmärksammade pensionsnyheter:
Hit bör svenskarna flytta efter pensionen
51 procent av svenskarna vill pensionera sig utomlands, enligt en ny undersökning från Movestic. Anledningarna är sol, lägre skatter och bättre köpkraft.
Enligt International Living är den lilla kuststaden Almuñécar i Spanien ett drömmål: låg skatt, låga priser och vackra stränder. Men Pensionsmyndigheten varnar – flyttar du utanför EU försvinner garantipensionen.
Läs mer: Pension i Spanien? Då är det hit du ska flytta. Dagens PS
“Sverige är redan i en pensionskris”
Det är inte en kommande kris – den är redan här. Det menar Håkan Svärdman på Folksam, som i en debattartikel slår fast att pensionssystemet inte längre uppfyller sina löften.
Han pekar ut tre stora problem: pensionsåldern har inte hängt med livslängden, avgiften är för låg och många står utan tjänstepension.
För att vända utvecklingen krävs krafttag, annars väntar ökat bidragsberoende och högre statliga kostnader.
Läs vidare här: Pensionsexperten: ”Sverige befinner sig redan i en pensionskris”. Dagens PS

Sverige i botten
Samtidigt växer kritiken mot det svenska pensionssystemet. Faktum är att systemet i Sverige är sämst i Norden. Det globala pensionsindexet visar att vi har halkat ner till plats 10, passerat av Chile.
Enligt Folksam får dagens pensionärer i snitt bara 43 procent av sin slutlön – att jämföra med 56 procent när det nya systemet infördes. Aftonbladets Fredrik Rundkvist reder ut vad som ligger bakom de låga nivåerna.
Läs mer här: Därför är svenska pensioner sämst i Norden. Dagens PS
Samma lön – men 7 500 kronor i skillnad
En ny kartläggning visar att ditt tjänstepensionsavtal är avgörande för din framtida inkomst. Tjänstepensionen för två personer med samma lön och lika långt arbetsliv kan skilja sig med 7 500 kronor i pension – varje månad.
Enligt Länsförsäkringar får en gruvarbetare i snitt 32 500 kronor i pension medan en kock får 25 000 kronor. Allt handlar om hur mycket som betalas in via kollektivavtalet.
Läs vidare: Jobbat lika länge – får 7 500 kr mindre i pension. Dagens PS
Bahamas-testet: Klarar du det?
I slutet av veckan ville Günther Mårder få småföretagare att tänka på sin framtid, detta med hjälp av ett tankeexperiment.
Kan du lämna företaget och ta ett års semester på Bahamas utan att verksamheten kollapsar?
Om svaret är nej, är det dags att tänka om. Antingen bygger du ett företag som fungerar utan dig eller så börjar du spara till pensionen på riktigt.
Läs mer: Günther Mårder: Bahamas-testa din pension. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.