Veckans privatekonomiska nyheter bjuder på pensionsras, miljardinsättningar och ett nytt betalsystem i Sverige från 2026.
Nytt betalsystem i Sverige och alarmerande pensionsnyheter


Mest läst i kategorin
När vi summerar veckans mest uppmärksammade privatekonomiska nyheter dominerar pensionerna. Nivåerna sjunker och missnöjet växer. Samtidigt sätts nästan åtta miljarder kronor in på svenskarnas pensionskonton.
Därtill har vi fått en ny favoritstad i Spanien medan Riksbanken rullar ut en nödlösning för framtidens kortköp.
Vill du få dagens viktigaste nyheter direkt i inkorgen?
Nytt betalsystem från 2026
Efter misstänkta kabelattacker i Östersjön planerar Sverige att införa ett nytt reservsystem för kortbetalningar senast 1 juli 2026.
Målet är att i upp till en vecka kunna betala med kort även om internet slås ut.
Systemet utvecklas tillsammans med Norden och Estland och bygger på att terminaler lagrar transaktioner offline. Riksbanken uppmanar nu svenskar att vänja sig vid att använda kort och att ha kontanter hemma.
Läs vidare: Nytt betalsystem i Sverige från 2026. Dagens PS
Senaste nytt
Pensionen rekordlåg – “alarmerande” utveckling
Samtidigt visar en rapport från Folksam att pensionen som andel av slutlönen aldrig varit lägre i Sverige än i dag.
Enligt Folksams rapport ligger den totala pensionen nu i snitt på 67 procent av slutlönen – en nivå som liknar det gamla ATP-systemet.
“Det är dags att våra politiker agerar”, säger pensionsexperten Håkan Svärdman och pekar på behovet av höjd pensionsavgift, moderniserad garantipension och slopad avkastningsskatt.
Läs mer här: Pensionen i Sverige nu rekordlåg: “Alarmerande”. Dagens PS
Flera miljarder på väg till pensionskontot
Trots dystra nivåer får pensionssparare också ett välkommet tillskott.
Pensionsmyndigheten har nämligen påbörjat utbetalningar på totalt 7,9 miljarder kronor, främst i form av fondrabatter och arvsvinster.
”Den månadsvisa fördelningen innebär en förstärkning av pensionerna”, säger fondhandelschefen Anna Gasslander, som påpekar att årets fondrabatt är över en miljard kronor högre än ifjol tack vare ett starkt börsår.
Läs vidare här: Flera miljarder på väg till pensionskontot. Dagens PS

Hit bör du flytta som pensionär
När pensionen krymper ser en växande skara svenskar sig om efter billigare alternativ utomlands. En ny lista rankar kuststaden Almuñécar, på spanska solkusten, som den bästa platsen att pensionera sig på i Spanien. Denna hedervärda placering beror till stor del på låga priser, sol och god livskvalitet.
Enligt Movestic vill över hälften av svenskarna pensionera sig utomlands. Samtidigt varnar experter för att många förmåner, som garantipension och bostadstillägg, kan försvinna vid en flytt.
Läs mer: Pension i Spanien? Då är det hit du ska flytta. Dagens PS
Så tänker miljonärerna – fyra vägar till rikedom
Enligt ekonomijournalisten Sam Dogen finns det fyra vanor som skiljer miljonärer från alla andra: de sparar och investerar konsekvent, har flera inkomstkällor, tänker i alternativkostnader och har en orubblig tro på sig själva.
“De agerar, tar risker och sätter sig själva i en position där de kan lyckas”, skriver Dogen, som själv blev miljonär vid 28 års ålder.
Läs vidare: Miljonärens fyra tips för att bli rik snabbt. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.