Dagens PS

Larmet: Här orkar 9 av 10 inte jobba till pension 

9 av 10 sjuksköterskor kommer inte orka jobba fram till pension
9 av 10 sjuksköterskor kommer inte orka fram till pension (Foto: Pexels)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 13 maj 2025Publicerad: 13 maj 2025

Nästan 9 av 10 sjuksköterskor tror inte att de kommer kunna jobba kvar i sitt yrke till pensionsåldern. Anledningen är inte ovilja – utan arbetsmiljön.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 12 maj inföll den internationella sjuksköterskedagen, till minne av Florence Nightingale. Men bakom hyllningarna till vårdens hjältar finns en mörk verklighet. 

I en ny, stor undersökning från Arbetsmiljöverket svarar 88 procent av sjuksköterskorna att de med stor sannolikhet inte kommer orka jobba fram till pension. 

“Det här är signaler som måste tas på allvar”, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Lars Lööw

Jobbar trots sjukdom 

Sjuksköterskorna som deltagit i undersökningen lyfter flera tunga orsaker till att arbetsmiljön är ohållbar. 

82 procent säger att de saknar tid att klara sina arbetsuppgifter. Lika många upplever arbetet som psykiskt ansträngande. 

91 procent riskerar stick- eller skärskador och 39 procent har blivit utsatta för hot eller våld det senaste året.

Samtidigt uppger 63 procent att de har gått till jobbet trots sjukdom – ofta för att inte belasta sina kollegor ytterligare.

“Jag är rädd för att man kanske går för långt. Ibland undrar jag om arbetsgivarna tar hänsyn till att de kanske överutnyttjar människors engagemang”, säger Lars Lööw.

ANNONS
Jobba till pension
Runt 80 procent upplever arbetet som psykiskt ansträngande (Foto: Pexels)
ANNONS

Senaste nytt

“Många känner sig otillräckliga”

Sveriges Radio har pratat med sjuksköterskor som känner igen sig i statistiken.

“Det är många som slutat på infektionsavdelningen med anledning att man känner sig otillräcklig och inte har rätt förutsättningar att utföra sitt arbete”, säger sjuksköterskan Sofia Danfelter från Borås. 

Hon lyfter både tidsbrist och psykisk belastning som centrala problem. Det som ändå gör jobbet meningsfullt, säger hon, är mötet med patienterna.

Läs även: Svenskar jobbar mest i Norden – men frågan splittrar. Dagens PS

Problemen sitter i systemet

En tidigare rapport från Institutet för stressmedicin visar att hög arbetsbelastning är den främsta orsaken till att sjuksköterskor säger upp sig. Därefter kommer bristande ledarskap – ofta har cheferna inte tid att vara just chefer utan fastnar i administration.

Arbetsmiljöverket konstaterar att problemen är strukturella. Det handlar om brister i organisationen, där kraven i jobbet inte matchas med de resurser som finns. Chefer på golvet lämnas ofta ensamma och stödet från ledningen är svagt.

ANNONS

“Arbetsmiljöproblemen inom vården är problem på system- och strukturnivå. Det krävs nya, konkreta åtgärder för att bryta det här mönstret. Samhället kan inte bara se på medan fler och fler sjuksköterskor mår dåligt av sina jobb. De är alldeles för viktiga för det”, säger Lars Lööw.

Ett växande vårdbehov – men färre orkar

Samtidigt som allt fler äldre behöver vård, ser myndigheterna hur allt fler sjuksköterskor säger upp sig. 

“Det är ohållbart. Sjuksköterskor är oerhört viktiga för Sveriges framtid, desto större anledning att vi måste vara rädda om dem”, avslutar Lööw.

Läs också: Larmet går – om sjuksköterskornas pension. E55

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS