Nu slåss företagen om just din kompetens. Och det märks i lönekuverten.
Nytt jobb efter semestern? Här är rollerna som ger dig miljonlön


Mest läst i kategorin
Efter semestern funderar många på nästa karriärsteg – och det finns skäl att tänka i nya banor.
Enligt en global rekryteringsrapport från Remote är det AI-ingenjörer, mjukvaruingenjörer, dataanalytiker och webbutvecklare som toppar listan över de mest efterfrågade yrkena i världen. Och lönerna? De är väldigt mycket högre om du jobbar för amerikanska arbetsgivare.
Missa inte: Utbildad och arbetslös: Därför står nyexade utan jobb. Dagens PS
AI-experter tjänar mest
I USA ligger snittlönen för en AI-ingenjör på 147 000 dollar per år, motsvarande cirka 1,4 miljoner kronor. Det är mer än dubbelt så mycket som i Sverige, där samma roll ger i snitt cirka 63 000 dollar.
”Det råder en global brist på AI-proffs och mjukvaruingenjörer. Trots att det finns många ivriga sökande så saknas den djupa expertisen”, säger Job van der Voort, vd och medgrundare på Remote.
USA toppar både när det gäller lön och rekryteringssvårighet inom AI. Därefter följer Schweiz och Danmark med genomsnittslöner på 123 000 respektive 95 000 dollar.

Mjukvaruingenjörer och dataanalytiker
Det är inte bara AI som driver lönerna uppåt. Även mjukvaruingenjörer, dataanalytiker och webbutvecklare är extremt efterfrågade globalt.
En mjukvaruingenjör i USA tjänar ofta över 100 000 dollar per år, medan samma roll i Sverige ger i snitt 55 000 dollar.
En dataanalytiker i USA kan förvänta sig 118 000 dollar, medan franska motsvarigheter ligger kring 50 000 och svenska på 63 000.
Jobb på distans förändrar spelplanen
Positivt för svenskarna är att distansarbete i många fall blivit standard.
Det innebär att svenska och europeiska talanger numera kan jobba för amerikanska företag utan att flytta – och därmed också förhandla sig till högre löner än vad lokala arbetsgivare erbjuder.
”Distansarbete har blivit standard hos moderna företag vilket innebär att jobb kan sökas över gränserna”, säger Job van der Voort. ”Många europeer arbetar nu för USA-baserade företag. Denna företeelse är särskilt vanlig bland yrkesverksamma i tech, som kan diktera sina egna anställningsvillkor”.
Rekryteringskrisen är global
Totalt svarade 4 126 företagsledare från Nordamerika, Europa och Asien i undersökningen. Slutsatsen är som följer: det finns gott om jobb – men inte tillräckligt med rätt kompetens.
Andra roller som är svåra att fylla är datahanterare och rekryterare. Däremot är det betydligt enklare att hitta exempelvis kundtjänstchefer och kommunikationsansvariga, enligt rapporten.
Techkompetens betalar sig
För dig som funderar på att byta jobb i höst kan det vara värt att se över dina tekniska färdigheter – och rikta blicken mot USA.
I en värld där plats inte längre är en begränsning, kan just din expertis vara värd mycket mer än du tror.
Läs också: Tusentals jobb lediga – men få har rätt yrkeskompetens. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.