Kostnadskrisen får fler att avstå stora livsval: “Det här riskerar att bli ett bestående inslag i vuxenlivet”.
Här tvingas unga pausa bröllop, barn och skilsmässa


Mest läst i kategorin
I Sverige tvingas en tredjedel av de under 25 bo hemma längre än väntat. Över var femte person tvingas skjuta upp familjebildande medan lika många stannat kvar i en oönskad relation, visar en undersökning från Hemnet.
Samtidigt skulle bara 55 procent av kvinnorna klara sig ekonomiskt på sin egen lön vid en separation.
Lika illa – om inte värre – är det i Storbritannien.
Missa inte: Dagens unga drar ner genomsnittet av lycka. Dagens PS
Kostnadskrisen sätter en generation i väntläge
Allt fler unga vuxna i Storbritannien tvingas trycka på pausknappen i livet. Höga levnadsomkostnader och stillastående löner gör att viktiga livsbeslut skjuts på framtiden.
Det visar en färsk undersökning från finansrådgivaren St James’s Place, vilken Financial Times skriver om.
Skjuter upp avgörande livshändelser
Över hälften av de tillfrågade mellan 18 och 34 år – hela 56 procent – har redan skjutit upp eller överväger att skjuta upp avgörande livshändelser av ekonomiska skäl.
Bland annat uppger var tionde att de skjutit upp sina bröllopsplaner, medan nära 5 procent drar sig för att skilja sig – enbart för att de inte har råd med kostnaderna kring separationen. Även beslut om att skaffa barn eller byta bostad påverkas av den pressade ekonomin.
“20- och 30 är spännande år, med många stora livshändelser”, säger Alexandra Loydon, rådgivningschef på St James’s Place, och tillägger: “De här händelserna innebär också kostnader, som kan vara svåra att hantera – särskilt i dagens ekonomiska klimat”.
Bor kvar i hyresrätt – i brist på alternativ
Många unga har tvingats bo kvar i hyresrätt längre än planerat, enligt undersökningen. Det handlar om att undvika kostnader kopplade till bostadsköp som fastighetsavgifter och stämpelskatt.
Även pensionssparandet påverkas. Enligt livförsäkringsbolaget Standard Life är nästan en fjärdedel av alla millennials och Gen Z inte fokuserade på att spara till pensionen.
För vissa är anledningen förhoppningar om kommande arv.
“Det är sant att millennials och Gen Z står inför ett stort förmögenhetsöverlåtande från baby boomers”, säger Dean Butler på Standard Life. “Men arv är sällan något man kan räkna med”.
Väljer bort högre studier
Kostnadskrisen påverkar även karriärval. En del unga väljer bort vidareutbildning på grund av studieskulderna, vilket i sin tur begränsar framtida möjligheter.
För att få upp lönen funderar närmare 20 procent av de tillfrågade på att byta jobb.
Ian Futcher, finansiell rådgivare på Quilter, menar att det blivit mycket svårare för unga att göra ekonomiska framsteg.
“Många unga försöker planera framåt, men kostnaden för att ta första steget är ofta utom räckhåll”, säger han, och fortsätter:
“Utan åtgärder riskerar det här att bli ett bestående inslag i vuxenlivet”.
“En utbränd nation”
Även den psykiska hälsan sviktar.
Enligt forskning från Vitality försvinner i genomsnitt en arbetsdag i veckan för unga britter på grund av psykisk ohälsa – alltså dagar då de är på jobbet men inte fungerar.
Det här fenomenet, så kallad presenteeism, kostar brittiska arbetsgivare 138 miljarder pund per år.
Personer under 30 är mindre produktiva än sina äldre kollegor, ofta på grund av stress, depression och utmattning.
Mental Health UK varnar i sin senaste rapport för att Storbritannien håller på att bli en “utbränd nation”. Nio av tio vuxna uppger att de känt extrem stress det senaste året. En av fem har tagit ledigt på grund av psykisk ohälsa.

Försöker ta kontroll – men många känner sig uppgivna
Även om läget är tufft, försöker många unga ändå ta kontroll över sin ekonomi.
Mer än hälften har börjat granska sina utgifter. Andra undersöker möjligheten att få ner hushållskostnader, hitta bättre sparräntor eller ta del av förmåner som till exempel barnomsorgsstöd.
“Enkla åtgärder som att göra en budget, maxa sparräntor och utnyttja skatteavdrag kan hjälpa dig att ta kontroll”, säger Alexandra Loydon. Samtidigt konstaterar hon att många unga sannolikt känner sig “överväldigade och nedstämda” över situationen.
För många innebär det att livets stora ögonblick – som att gifta sig, köpa bostad eller starta familj – förblir drömmar på vänt.
Läs också: Kostnadskrisen: Så överlever föräldrarna. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.