Kan du flytta till Bahamas i ett år utan att ditt företag kraschar? Då kan du förmodligen gå i pension. Men för många småföretagare ser det mörkt ut, varnar Günther Mårder.
Günther Mårder: Bahamas-testa din pension


Mest läst i kategorin
Småföretagare är ofta föredömliga när det gäller att ta hand om sina anställda, skriver E55. Marknadsmässiga löner, pensionsavsättningar och ibland även tjänstepension enligt ITP 1, trots att det inte finns krav på det.
Men när det gäller deras egen pension brister det. Detta enligt Günther Mårder, tidigare vd för Företagarna och känd som Sveriges snålaste man.
”Det finns dock ett område där småföretagare sällan gör mig imponerad. Jag talar om deras förberedelser inför sin framtida ekonomiska situation, eller enklare uttryckt: deras egen pension”, skriver han i en krönika i Dagens Industri.
Företaget ses som pension – men håller det?
I sin krönika pekar Mårder på en vanlig missuppfattning: många egenföretagare räknar med att företaget ska fungera som deras framtida pension. Men om företaget är helt beroende av grundaren för att överleva, är det en riskabel strategi.
Därför lanserar han ett tankeexperiment: Bahamas-testet.

Senaste nytt
Så funkar Bahamas-testet
Testet är enkelt, åtminstone i teorin.
Föreställ dig att du ikväll tar med dig familjen och flyger till Bahamas. Du stannar i ett år, utan någon som helst kontakt med ditt företag. När du återvänder – hur ser det ut?
”Har företaget sina kunder kvar, har omsättningen vuxit och är verksamheten fortsatt lönsam? Då har jag ett glädjande besked till dig! Du klarade Bahamas-testet. Därmed har du all rätt att säga att företaget är din pension”, skriver Mårder.
Men för många blir svaret ett nej, och då är testet en väckarklocka.
Läs även: Larmet går – om sjuksköterskornas pension. E55
Två vägar framåt
Om du inte klarar testet har du nu två vägar att vandra.
Den första är att börja avsätta pension till dig själv, med låga avgifter och långsiktig strategi. Webbplatsen MinPension.se är ett bra verktyg för att få överblick.
Den andra är att göra sig själv överflödig i företaget. Det handlar om att bygga en verksamhet som fungerar utan dig – rekrytera, delegera och förbered för en eventuell försäljning.
”Lönsamheten i din verksamhet kommer att minska men värdet på företaget kommer i de flesta fall att öka”, skriver Mårder.
Vänta inte tills det är för sent
“Vänta inte tills sanden i timglaset närmar sig botten”, skriver han.
Företagare måste våga tänka på sin egen framtid, inte bara driva bolag här och nu.
Han avslutar med en uppmaning:
”Jag hoppas att vi ses på Bahamas”.
Läs också: Pensionsbolaget: “Vi ska tänka mer som ett pensionbolag”. E55

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.